O višini komunalnega prispevka bodo odločali jeseni

Župan občine Škofja Loka Miha Ješe je izredno sejo preklical, ker da so posamezniki nadlegovali svetnike.

Objavljeno
10. julij 2014 21.11
Župan Škofja Loka
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Škofja Loka – Župan Miha Ješe je odpovedal nocojšnjo izredno sejo občinskega sveta, na kateri bi morali sprejeti predlog odloka za odmero komunalnega prispevka. Tako se je odločil, ker da so skupine občanov po domovih nadlegovale občinske svetnike in ker zaradi dopustov občinski svet ne bi bil sklepčen.

Od junija je višina komunalnega prispevka najbolj pereča tema pogovorov v Škofji Loki. Iniciativa za pravični komunalni prispevek, ki ne verjame v pravilnosti izračuna, je proti »oderuški višini komunalnega prispevka« zbrala 1400 podpisov.

Na novo kanalizacijsko omrežje se bo prvič priključilo 13 odstotkov populacije in v odloku, ki bi ga morali sprejeti na nocojšnji seji, je predvidena pravična odmera, je prepričan župan Ješe. Po njegovem skladno z zakonom upošteva stroške gradnje, nepovratna evropska in državna sredstva, občinska sredstva ter že plačane prispevke uporabnikov.

Odlok bo za sprejem počakal naslednji občinski svet

Po dolgem usklajevanju je občinska uprava naredila nove izračune, kaj bi pomenilo predlagano 75-odstotno znižanje prispevka. Na vprašanje, zakaj se je s sejo tako mudilo, je župan odgovoril, da zaradi polletnega roka od sprejetja občinskega prostorskega načrta.

»Kot župan sem storil vse, da bi odlok sprejeli zdaj. Sankcij ni, vendar se v občinski proračun do konca leta zato ne bo nateklo 3,8 milijona evrov iz pobranih prispevkov,« je poudaril Ješe.

Člani Iniciative za pravični komunalni prispevek so danes županu očitali, da na vsakem sestanku predloži drugačne izračune. »Za predlog, da posamezno gospodinjstvo ne bi plačalo več kot pet odstotkov družinskih prihodkov, slišimo prvič,« so dejali in zanikali, da bi kdorkoli iz iniciative grozil svetnikom.

Po županovi oceni bo približno četrtina občanov iz naselij, kjer se je letos urejala komunalna infrastruktura (Vincarje, Puštal, Godešič, Reteče in Stara Loka) težko plačala komunalni prispevek, vendar odredba predvideva obročno odplačevanje tudi v daljšem časovnem obdobju.