O zategovanju pasu sindikalisti in upokojenci z vlado 

O paketu zakonov za reševanje javnih financ v četrtek

Objavljeno
15. november 2011 14.15
Posodobljeno
15. november 2011 15.30
M.U./ STA
M.U./ STA
LJUBLJANA – O možnostih priprave paketa ukrepov za reševanje javnih financ se bodo predstavniki sindikatov in upokojencev z vladnimi predstavniki pogovarjali v četrtek. Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica je pojasnil, da na sestanek vabijo tako sindikate javnega kot realnega sektorja.

Na pogovorih naj bi preučili možnosti priprave paketa ukrepov, ki bi jih nato še pred božičem letos obravnaval novoizvoljeni državni zbor. Kot je pojasnil Pavlica, bo treba sprejeti ne le interventni zakon, ampak paket ukrepov na različnih področjih, tudi za gospodarstvo, bančni sistem, stečajne postopke in tako naprej. Socialnim partnerjem bodo tako ponudili v razpravo paket zakonov, ki so bolj ali manj že znani, in nato pogledali, ali bi jih lahko skupaj »izbrusili« in oblikovali okvir ukrepov.

Pahor bo počakal na izkupiček četrtkovega sestanka


S strankarskimi predstavniki se bo sestal predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor. Ta naj bi najprej počakal na četrtkov sestanek, ko bo jasno, kakšen bo odziv socialnih partnerjev in ali je dogovor sploh mogoč. Kot pravi Pavlica, bi bilo dobro, če bi na ta način še pred volitvami prišli do paketa zakonov, ki bi jih lahko nova sestava parlamenta sprejela relativno hitro po volitvah in bi jih uveljavili s 1. januarjem prihodnje leto. Z Janševim predlogom za znižanje funkcionarskih plač za 10 odstotkov Pavlica »nima težav«. Vendar pa ne razume povsem, zakaj SDS v ta namen predlaga poseben zakon, če bi lahko tak predlog speljali tudi tako, da bi prejšnji petek uvrstili interventni zakon na izredno sejo državnega zbora, nato pa bi zakon z dopolnili »očistili« preostalih rešitev.