Ob jezeru tokrat ne bo prvomajske godbe

Nekdanji ivarčki biser lastniki neuspešno prodajajo že desetletje. 

Objavljeno
26. april 2017 22.20
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Kotlje – Po skoraj štirih desetletjih na Ivarčkem jezeru pod Uršljo goro letos ne bo prvomajskega praznovanja. Organizatorji se z lastnikom jezera, družino Grah, niso mogli dogovoriti o višini najemnine.

»Trudili smo se; ne samo v sindikatu, tudi občina z županom na čelu, da bi tradicijo prvomajskih praznovanj na tej lokaciji nadaljevali, a se ni izšlo. Tik pred dokončnim dogovorom je lastnik jezera in okolice za petdnevni najem zahteval 4500 evrov,« je razočaran Vili Novak, podpredsednik Skei Slovenije. Novak pravi, da so bili pripravljeni udarniško poprijeti za delo in očistiti zanemarjeno jezersko okolico, ki od lani, ko je jezero zapustil zadnji najemnik, podjetje Konico, kaže klavrno podobo. Ta kraj, ki so ga železarji pred desetletji uredili s prostovoljnim delom, nam veliko pomeni. Žalostno, res žalostno,« pravi Novak, ki udeležencem prvomajskega praznovanja v grajskem parku na Ravnah kljub temu obljublja prijetno praznovanje.

Spet slabi lastniki

Ivarčko jezero je poleg Javorniškega gradu in Rimskega vrelca tretja zgodba, v kateri je občina stavila na napačne lastnike. Družina Grah iz Slovenj Gradca, ki je naravno jezero površine 10.000 kvadratnih metrov kupila leta 2005 za borih 75.000 evrov, ni nikoli uresničila načrtov za gradnjo počitniške vasi ob jezeru, igrišča za golf na bližnjem Šrotneku in gondole, ki bi turiste vozila na vrh Uršlje gore. Vladalo je veliko razočaranje, ko so lastniki že istega leta objavili oglas za prodajo, a jim kupca do danes zaradi visoke cene še ni uspelo najti.

Sedežnica Ošven že na Peci

Več sreče so imeli s prodajo smučarske opreme na bližnjem smučišču Ivarčko-Ošven, kjer Grahovi niso lastniki zemljišč, ampak imajo na njem le stavbno pravico. Zadnje kose sedežnice Doppelmayer, ki je nazadnje prevažala smučarje po manjšem, a atraktivnem smučišču pod Uršljo goro v zimski sezoni 2010/2011, so pred dnevi odpeljali na avstrijsko smučišče Peca. S helikopterjem so dvignili še zadnje stebre sedežnice, ki naj bi že v letošnji zimski sezoni nekoliko krajša, v dolžini 1100 metrov, vozila po avstrijskemu smučišču. Kupci iz Avstrije molčijo o ceni, ki so jo plačali zanjo. 

O denarju (še) nočejo govoriti tudi na ravenski občini, kjer so sprva razmišljali o najemu jezera, zdaj pa se pogovarjajo o nakupu. »To je res. Z lastnikom potekajo pogajanja. Edini problem bo verjetno cena,« ugiba župan Tomaž Rožen, ki si želi, da bi pogajanja uspešno končali do poletja. Lastnik, ki za novinarska pojasnila nikoli ni bil dosegljiv, naj bi po neuradnih informacijah za lokacijo terjal kar dva milijona evrov, kolikor znaša hipoteka na jezero.