Ob kritičnem mostu v Mednem minister lahko le upa na rešitev

Denar za obnovo zagotovljen v proračunu RS, a ministrstvo nima vpliva na izbor izvajalca

Objavljeno
19. november 2015 19.06
Medno
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Medvode – Grožnja z zaporo ceste Ljubljana – Medvode zaradi dolgotrajnega postopka pri izbiri izvajalca ostaja aktualna tudi po sestanku s Petrom Gašperšičem. Minister za infrastrukturo namreč lahko skupaj z župani le izraža upanje, da skrajni ukrep ne bo potreben.

Na pobudo županov Nejca Smoleta (Medvode), Mihe Ješeta (Škofja Loka), Milana Čadeža (Gorenja vas - Poljane), Janeza Žaklja (Žiri) in Antona Luznarja (Železniki) je včeraj v Medvode prišel minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Še prej so se župani in minister ter predstavniki direkcije za infrastrukturo (Drsi) za 10 minut dobili ob dotrajanem nadvozu čez železniško progo v Mednem, ki je pravi prometni zamašek že skoraj dve leti in zaenkrat nič ne kaže, da bi ga lahko začeli popravljati, ker je naročilo v revizijskem postopku.

Peterica županov je namreč 6. novembra pozvala ministra Gašperšiča, naj ukrepa skladno s pooblastili in si prizadeva za odpravo prometnega zamaška na cesti v Mednem. Zagrozili so z zaporo ceste, če v enem mesecu ne bo pozitivne rešitve. Most bi namreč lahko bil že obnovljen v letošnjem letu, vendar se zaradi pritožb neizbranih ponudnikov postopek vleče.

Minister: revizija za most v Mednem ima prednost

Na vprašanje, kdaj je mogoče pričakovati začetek obnove in ali je v državnem proračunu sploh rezerviran denar za popravilo nadvoza, je minister Gašperšič odgovoril, da je denar zagotovljen. Pojasnil je, da je ministrstvo dalo pobudo, da se postopek revizije za most v Mednem obravnava prednostno. »Mislim, da zapore ne bodo potrebne in bo izvajalec res kmalu izbran. Če pa bo pri odločitvi spet pritožba, to ni v naši pristojnosti.«

Medvoški župan Smole je bil po končanih pogovorih z ministrom in Tomažem Willenpartom (Drsi) previdno optimističen: »Iskreno upamo, da zapora ceste res ne bo potrebna.«

Medvoška obvoznica

Druga pomembna točka sestanka so bile tudi druge prometne zagate na območju občine Medvode in tiste, ki se še napovedujejo.

»Takoj, ko bo nadvoz v Mednem popravljen, se bo prometni zamašek prestavil nekaj kilometrov naprej proti Stanežičam. Z Gašperšičem in Willenpartom smo tako spregovorili o medvoški obvoznici oziroma o projektu, ki je bil leta 2011 vnešen v državni prostorski načrt (DPN). Sprašujemo se namreč, ali je ta projekt, ki predvideva pet mostov, od tega dva viadukta, in je ocenjen na več kot 200 milijonov evrov, v letu 2015 sploh še realen oziroma bi ga lahko izvedli,« je dodal župan Smole.

Eden od sklepov sestanka v Medvodah je bil, da se dobijo s pripravljalcem državnega prostorskega načrta in na sestanku poskušajo ugotoviti, kje je mogoče projekte, ki so v DPN, uresničiti, kajti za umeščanje novih rešitev bi potrebovali več kot sedem let.