Ob obstrukciji SDS sprejeli vojna zakona

DZ je s 50 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o žrtvah vojnega nasilja. Poslanke in poslanci so ob koncu izredne seje s 50 glasovi za in nobenim proti potrdili tudi novelo zakona o vojnih grobiščih.

Objavljeno
08. september 2009 23.07
Ta.R./STA
Ta.R./STA
Ljubljana - DZ je s 50 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o žrtvah vojnega nasilja, ki so jo predlagali koalicija in SLS. V SDS in SNS so glasovanje obstruirali. Predlagatelji poudarjajo, da novela odpravlja protiustavnost veljavnega zakona, v SDS pa so prepričani, da novela še naprej diskriminira žrtve partizanov.

Predlagatelji poudarjajo, da novela med drugim priznava status žrtve vojnega nasilja vsem otrokom, ne glede na to, na kateri strani so bili ubiti njihovi starši. Novela med drugim tudi izenačuje tiste ljudi, ki so jim požgali domove, ne glede na to, katera stran v vojni je to storila.

 

Novela daje prisilno mobiliziranim, poleg že priznanega statusa žrtve vojnega nasilja, tudi pravico do rente, med žrtve vojnega nasilja pa prišteva tudi primorske Slovence, ki so po kapitulaciji Italije kot italijanski vojaki postali nemški vojni ujetniki.

 

Novelo so v predstavitvi stališč poslanskih skupin podprli v koalicijskih SD, Zares, DeSUS in LDS ter v opozicijski SLS. Proti sprejetju novele so bili v SDS, ker so prepričani, da novela sicer širi pravice, vendar je še vedno diskriminatorna do otrok, katerih starše so "pod etiketo sodelovanja z okupatorjem pobili partizani".

 

Glasovanje proti sprejetju novele so v predstavitvi stališč PS napovedali tudi v SNS, ker novela po njihovem mnenju izenačuje potomce partizanov in potomce tistih, ki so se borili proti slovenskemu narodu.

 

DZ sprejel tudi novelo zakona o vojnih grobiščih


Poslanke in poslanci so ob koncu današnje izredne seje s 50 glasovi za in nobenim proti potrdili novelo zakona o vojnih grobiščih. V SDS in SNS so glasovanje obstruirali.

 

Novela med drugim predvideva ureditev skupne kostnice, ki naj bi se postavila na Teharjah, ter spomenik vsem žrtvam, ki bi se postavil v Ljubljani. Določa tudi napise za omenjena grobišča.

 

Na skupni spomenik v Ljubljani bi zapisali Župančičev verz Domovina je ena, nam vsem dodeljena in eno življenje in ena smrt. Vojna grobišča bi dobila napis Umrli kot žrtve vojne, povojna grobišča pa napis Žrtve vojne in revolucionarnega nasilja.