Ob OŠ Zbora odposlancev Kočevje podirajo drevesa

Urejajo park ob šoli, ki je bil zanemarjen kakšnih trideset let.

Objavljeno
09. oktober 2014 13.50
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Kočevje − Ob OŠ Zbora odposlancev Kočevje, kjer več kot štirideset let staro stavbo energetsko sanirajo − vrednost letošnje naložbe je 1,2 milijona evrov −, so včeraj začeli izvajati temeljit poseg v park ob šoli. Podrli bodo osem dreves in tri obrezali.

»Kočevski gozdarji so povedali, kaj moramo v parku narediti, Zavod za kulturno dediščino je zato, ker je park naravna in kulturna dediščina, dal mnenje in smernice, usposobljeni izvajalci pa so začeli izvajati načrtovanie posege,« pravi Peter Pirc, ravnatelj OŠ Zbora odposlancev Kočevje.

S tem park, ki je nastajal od leta 1968, spet dobiva urejeno podobo, saj je raznovrstna drevesa v njem načrtno sadil starosta kočevskega gozdarstva Anton Prelesnik. Vsaka drevesna in grmovna vrsta je bila označena s tablico z imenom, tako da je imel park tudi izobraževalno funkcijo, vendar je projekt pred približno 25 leti zamrl.

Zdaj bodo park ne samo uredili, ampak še bolj povezali s šolo, pravi Pirc: »Ko bo primeren čas, bomo na prazne prostore v parku zasadili nove, predvsem avtohtone vrste.« Trem učilnicam bodo zagotovili dostop v park, tako da bo šola imela tudi učilnice na prostem. Park, ki je bil zadnja leta predvsem zaraščen prostor, naj bi postal zanimiv prostor za druženje tudi po pouku.