Makovec Brenčič: Ostro obsojam vsakršno spolno nadlegovanje

Za Univerzo na Primorskem pozivi k odstopu rektorja Dragana Marušiča neprimerno vmešavanje.

Objavljeno
08. maj 2017 23.01
Okrogla miza univerza - Maja Makovec Brenčič 06.novembra 2014
B. H.
B. H.
Ljubljana – »Če bo sodba pravnomočna, pričakujem primeren odziv ustreznih organov univerze,« se je ministrica dr. Maja Makovec Brenčič odzvala na sodbo delovnega sodišča v prid nekdanji zaposleni na Univerzi na Primorskem.

»Kot ministrica, kot znanstvenica in tudi kot ženska ostro obsojam vsakršno spolno diskriminacijo, nadlegovanje ali neenako obravnavo,« je zapisala Maja Makovec Brenčič. S temi besedami se je oglasila prvič od objave sodbe koprskega delovnega sodišča v petek, da mora univerza zaradi diskriminacije, poniževanja in spolnega nadlegovanja nekdanji direktorici študentskih domov Astrid Prašnikar plačati 15.000 evrov. V visokošolskem sindikatu pa so rektorja dr. Dragana Marušiča pozvali, naj sprejme odgovornost za svoja dejanja. Po njihovem mnenju oseba, ki grobo krši pravice zaposlenih, ne spada na čelo nobene organizacije, še najmanj univerze. Poleg tega je Astrid Prašnikar pravnomočno zmagala v drugi pravdi proti univerzi zaradi nezakonitega prenehanja delovnega razmerja, za 26.000 evrov.

»Tožena stranka je univerza in ne njen rektor,« so se odzvali z univerze. Trdijo, da je bila tožnica v tej tožbi, na katero se bodo pritožili, polovično uspešna, saj je zahtevala 30.000 evrov. Poziv sindikata so označili za vmešavanje v volitve in notranje zadeve univerze.