Ob sezonskih delih manj brezposelnih

Avgusta je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih 88.106 brezposelnih oseb, kar je 0,4 odstotka manj kot julija. Po navedbah zavoda gre za sezonski vpliv.

Objavljeno
02. september 2009 17.28
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - Avgusta je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih 88.106 brezposelnih oseb, kar je 0,4 odstotka oz. 351 brezposelnih oseb manj kot julija. Po navedbah zavoda gre za sezonski vpliv, tako da že septembra in oktobra pričakujejo povečanje števila brezposelnih.

Avgusta se je zaposlilo 4631 brezposelnih oseb, kar je 16 odstotkov več kot julija in 47,8 odstotka več kot avgusta lani. Na novo se je prijavilo 6886 oseb, iz evidence pa se jih je odjavilo 7069. V veliki večini, 84 odstotkih, gre za zaposlitev za določen čas.

"V avgustu smo beležili večje število potreb po delavcih. Gre za sezonska dela v gostinstvu in turizmu ter v zdravstvenih storitvah in medicinskem turizmu, zaposlovali so tudi v kovinskopredelovalni industriji," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala generalna direktorica zavoda za zaposlovanje Marija Poglajen.

Avgusta je brezposelnost porasla na območjih Ljubljane (0,7 odstotka) in Sevnice (1,5 odstotka). Na območju Trbovelj se ni spremenila, na ostalih območnih službah zavoda pa se je zmanjšala, najbolj v Velenju (za 1,5 odstotka).

V prvih osmih mesecih se je na zavod na novo prijavilo 71.779 oseb, kar je 82,2 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju. Brezposelnost se je najbolj povečala na področju Nove Gorice (za 53,3 odstotka), najmanj pa na območju Murske Sobote (10,9 odstotka).

Spremembe na trgu dela?

Glede na to, da je velika večina novozaposlenih zaposlenih za določen čas, kar je bil primer tudi v preteklih letih, Poglajnova pričakuje "široke spremembe" na trgu dela, davčne politike tudi s spodbudo gospodarstvu in čim prejšnjo uveljavitev lažjega odpuščanja ob hkratni večji socialni varnosti.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak povedala, da trenutno ne potekajo nobeni pogovori z ministrstvom za finance o morebitnih davčnih olajšavah ali spodbudah za delodajalce, ki bi zaposlovali na nedoločen čas. Na ministrstvu za delo več pričakujejo od aktivne politike zaposlovanja in uveljavitve koncepta prožne varnosti.

V ukrepe aktivne politike zaposlovanja, za katere je po povečanju s sprva predvidenih 76 milijonov namenjenih 108 milijonov evrov, je trenutno vključenih 29.000 oseb, od česar se jih je največ odločilo za subvencije za samozaposlitev. Z učinkom ukrepa so na ministrstvu zadovoljni, saj da 71 odstotkov prejemnikov subvencij ostane v samozaposlitvi več kot dve leti, za kolikor je predvideno prejemanje subvencije. V program Zaposli me je vključenih 1000 oseb, prek programa spodbud delodajalcem za zaposlitve za krajši delovni čas pa se je letos zaposlilo 440 oseb.

Dva nova razpisa za subvencije delodajalcem

Ministrstvo bo v petek v uradnem listu objavilo dva nova razpisa za subvencije delodajalcem, da bi povečali zaposlovanje. Prvi je namenjen zaposlovanju trajno brezposelnih oseb, in sicer bo delodajalec dobil 15.000 evrov, če bo trajno brezposelno osebo zaposlil vsaj za leto in pol in jo bo pred tem en mesec vključil v izobraževanje. Skupno bo razpisanih 15,5 milijona evrov.

Drugi razpis bo pilotni projekt, namenjen zaposlovanju diplomantov. Delodajalec bo dobil 2000 evrov, če bo diplomanta primerno stopnji in vrsti izobrazbe zaposlil za vsaj šest mesecev in ga bo pred tem za od enega do šest mesecev vključil v izobraževanje. Razpisanih bo 2,7 milijona evrov.