V kolonah predvsem tujci, pred Karavankami desetkilometrski zastoj

Bolj množično vračanje Slovencev iz Hrvaške pričakujejo jutri in v ponedeljek, tik pred iztekom roka za karanteno.

Objavljeno
22. avgust 2020 07.41
Posodobljeno
22. avgust 2020 21.51
FOTO: Blaž Samec/Delo
Š. J., V. U., STA
Š. J., V. U., STA
Ponekod na meji s Hrvaško so danes poročali o daljših čakalnih dobah, ki pa kljub uvrstitvi Hrvaške na rdeči seznam za avgustovsko soboto niso bile neobičajno dolge. Stoječa kolona je zaradi poostrene kontrole na avstrijski strani nastala pred predorom Karavanke. Policijska uprava Kranj poroča kilometrih zastojev.



Da uvedba 14-dnevne karantene za slovenske državljane za zdaj ni vplivala na dolžino kolon na mejnih prehodih s Hrvaško, so preko dneva odražale informacije z mejnih prehodov, da med vozniki prevladujejo tujci. Več Slovencev tako pričakujejo v prihodnjih dneh.
 

Najdlje se je čakalo na Gruškovju


Po podatkih Prometnoinformacijskega centra se je za vstop s Hrvaške v Slovenijo najdlje čakalo na Gruškovju, in sicer do približno uro in pol, na sosednjem mejnem prehodu Dobovec pa manj časa. Na mejnih prehodih Jelšane, Dragonja, Sečovlje, Sočerga in Starod, kjer so bile danes dopoldne daljše kolone vozil, trenutno čakalne dobe ni.

Več voznikov je bilo sicer namenjenih tudi na Hrvaško, na izstop iz Slovenije so morali tako čakati na mejnih prehodih Dragonja, in sicer okoli eno uro, ter po pol ure na mejnih prehodih Gruškovje, Sečovlje in Sočerga.

Takšne razmere na mejnih prehodih na avgustovsko soboto, ki tradicionalno velja za prometno obremenjeno, niso neobičajne, čeprav je bilo povečan promet pričakovati tudi zaradi tega, ker se izteka zadnji konec tedna uvedbo 14-dnevne karantene ob vračanju slovenskih državljanov s Hrvaške. A za zdaj na mejnih prehodih še ne opažajo veliko Slovencev.



image
Zastoj pred predorom Karavanke. FOTO: Dars


Pred Karavankami dolgi kilometri stoječe kolone


Na slovenski strani predora Karavanke še naprej vztraja dolg zastoj osebnih vozil. Kot so sporočili s PU Kranj, je stoječa kolona dolga najmanj devet kilometrov. Promet ne teče zaradi poostrene kontrole na avstrijski strani. Trenutno ni mogoče oceniti, koliko časa bodo vozniki potrebovali za prestop meje.

Vse, ki čakajo na avtocesti, opozarjajo, da sta hoja in peš zadrževanje na avtocesti prepovedana. Hudo nevarno in prepovedano je tudi razno igranje (žoga in podobno). Po nasprotni strani namreč promet poteka s hitrostjo 110 kilometrov na uro.

Bližnjice skozi Jesenice za smer Avstrija ni, poudarjajo. V Podtaboru je preusmeritev za smer Avstrija preko Ljubrelja. Tudi tam je kolona, a imajo vozniki možnost obračanja. Državljani Avstrije lahko kontrolno točko prečkajo tudi na Jezerskem.

Glede na število vozil danes odsvetujejo vožnjo v smeri Avstrije, kdor mora danes proti tej državi, pa naj si zagotovi dovolj tekočine zaradi čakanja zaradi kontrole na avstrijski strani. Na avtocesti naj bo ustvarjen reševalni pas. Policija v sodelovanju z DARS usklajuje še dodatne ukrepe.

Danes so reševalni pas na gorenjski avtocesti nujno potrebovali prometni policisti in starši mlajšega otroka s hudimi vročinskimi krči. Starši so z otrokom v koloni ostali približno 2,5 km pred izvozom Hrušica. Prometni policisti so jih zaradi nujne situacije spravili iz kolone, ustvarili reševalni pas in varno pospremili do SB Jesenice. Zato in še zaradi mnogo drugih situacij je reševalni pas nujen.

 

Prevladujejo tuje registrske tablice


Kot je za STA pojasnila Anita Leskovec s Policijske uprave (PU) Koper, je mejni prehod Dragonja denimo prečkalo veliko Nemcev in Čehov, Slovencev pa zelo malo. Anita Kovačič Čelofiga s PU Maribor je pojasnila, da je bilo na Gruškovju podobno. Da med potniki, ki vstopajo v Slovenijo, prevladujejo tuje registrske tablice, so sporočili tudi s PU Novo mesto.

Bolj množično vračanje Slovencev tako na mejnih prehodih pričakujejo v nedeljo in ponedeljek, torej tik pred iztekom roka v ponedeljek konec dneva, ko bo mogoče v Slovenijo s Hrvaške še vstopiti brez karantenske odločbe.

Kot so sporočili s PU Novo, na mejnih prehodih na njihovem območju promet poteka tekoče in brez posebnosti, čakalnih dob ni bilo. Na Obrežju so potniki vstopali v državo na dveh do treh vstopnih stezah, na mejnem prehodu Metlika pa na eni do dveh.

Tudi na mejnem prehodu Gruškovje so glede na pričakovan promet prilagodili število policistov, tako da je promet potekal dokaj tekoče, dopoldne so odprli štiri vstopne kolone in dve izstopni, je v izjavi za medije pojasnil pomočnik komandirja postaje mejne policije Gruškovje Mirko Skuhala.

Kot je navedel, je mejni prehod, ki je največji na območju PU Maribor, v noči s četrtka na petek prečkalo več kot 10.000 vozil, s petka na soboto pa 11.000. Po pojasnilih policijske uprave je to primerljiva številka s tisto lani v tem času.

Vsem potnikom, ki se vračajo s Hrvaške, predlagajo, da se na pot pripravijo in izberejo mejne prehode, ki niso tako obremenjeni. Predlagajo jim tudi, da se na pot odpravijo čim prej, da se izognejo gneči, saj lahko na poti naletijo na kakšne nepredvidljive dogodke, in da prispejo pravočasno, do ponedeljka do polnoči, je pojasnil Skuhala. Voznike je tudi pozval, da če naletijo na kolone oziroma zastoje, naj upoštevajo prometne in mejne predpise.

Povečan promet je bil na to poletno soboto tudi na hrvaških cestah. Hrvaški avtoklub je poročal o gostem prometu na avtocesti med cestninsko postajo Lučko pri Zagrebu in Karlovcem v smeri proti Dalmaciji ter od vozlišča Bosiljevo proti Reki. Prav tako je bil gost promet na avtocesti od Splita proti Zagrebu v okolici Zadra.