Obalna cesta od Izole naprej šele leta 2016

Spet nova napoved: prometnica bi morala biti na voljo leta 2004. Porušili bi sedem hiš.

Objavljeno
23. maj 2014 11.09
mfe/IZOLA
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Izola – Dars je predstavnikom izolske občine in KS Jagodje-Dobrava predstavil novo idejno zasnovo projekta gradnje zadnjega odseka obalne hitre ceste od Jagodja do Lucije. To je eden zadnjih Darsovih projektov, kjer so na podlagi pripomb izpeljali določene tehnične izboljšave za priključne ceste, pomožne ceste v času gradenj in sprejeli druge tehnične rešitve.

Dars na trasi Jagodje–Lucija že od leta 2010 odkupuje zemljišča, zdaj pa napovedujejo največje odkupe, saj so pripravili 97 odstotkov cenitev in se o cenah pogajajo z lastniki nepremičnin. Po načrtih bodo zemljišča v celoti odkupili do marca 2015 in zanje na približno štiri kilometre dolgi trasi namenili 10,5 milijona evrov. Poleg odkupov zemljišč nameravajo v dveh občinah porušiti sedem hiš in zgraditi nadomestne ter odstraniti 40 pomožnih objektov. Do prihodnje pomladi bo pripravljena projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki ga pričakujejo do konca leta 2015.

Odsek bi morali končati že pred desetimi leti

Odsek Jagodje–Lucija bodo začeli graditi v drugi polovici leta 2016, če bo dovolj denarja. Leta 2009 so zanj predvidevali 150 milijonov evrov. Odsek bi moral biti po nacionalnem načrtu gradnje avtocest dograjen že leta 2004, vendar vsakih nekaj let rok gradnje in dokončanja za nekaj let prestavijo.

Medtem se je pojavila pobuda, da bi bilo veliko bolj smiselno, če bi pred omenjeno hitro cesto zgradili avtocesto med Koprom (Bertoki) in Dragonjo, po kateri poteka tudi največji del tranzita za hrvaško Istro. Dolga bi bila približno 15 kilometrov in bi stala 250 milijonov evrov. Lani so odgovorni iz Darsa in z ministrstva za infrastrukturo napovedali, da bo DPN za to cesto pripravljen do aprila 2014. Niti ta datum ne drži in državnega prostorskega načrta še ni.