Obalne galerije poplačale Stepančičevo

Sporna razrešitev: Ravnateljica do konca leta 2017 – Zaradi nezakonitega sklepa ob 124.000 evrov

Objavljeno
24. maj 2018 12.15
Posodobljeno
24. maj 2018 12.05
Lilijana Stepančič je formalno vodila Obalne galerije do konca leta 2017. Foto Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Piran – Sporna razrešitev zdaj že nekdanje ravnateljice Obalnih galerij Piran Lilijane Stepančič je proračun piranske občine stala 124.000 evrov. Stepančičeva je mandat končala z iztekom lanskega leta, občina pa je v dveh delih (lani in po sprejetju letošnjega proračuna) nakazala dobrih 120 tisočakov.
Boris Šuligoj
Obalne galerije so morale od tega odšteti še prispevke državi in zavodu za zaposlovanje, tako da je Stepančičevi ostalo nekaj manj kot polovico izplačanega zneska. »Posebnih komentarjev ne bom dajala, ker smo se v postopku poravnave o tem tako dogovorili na sodišču,« je povedala sedanja ravnateljica Obalnih galerij Jelka Pečar, ki pa je bila v času razrešitve Lilijane Stepančič predsednica sveta zavoda. »Najprej sem v svetu zavoda celo glasovala proti njeni razrešitvi, šele kasneje sem spoznala, da poslovanje vendarle ni bilo primerno,« je povedala Jelka Pečar. Potem ko so ji v svetu zavoda z večino glasov izrekli nezaupnico že septembra 2014, so šele marca 2015 za razrešitev glasovali še piranski občinski svetniki. Do dejanske zamenjave v zavodu pa je prišlo šele junija 2015, ko je funkcijo ravnateljice prevzela Pečarjeva. Po besedah podžupanje Meire Hot je upravno sodišče že pred več kot letom dni ugotovilo, da sklep ni bil zakonit, ker izrek ni vseboval obrazložitve: »Sklep smo zapisali kot v vseh drugih primerih dotlej in kot so ga dotlej pisali tudi v drugih občinah po Sloveniji. Namreč tako, da smo razloge za razrešitev napisali posebej v obrazložitvi, ne pa v izreku sklepa. Prav tako je bila težava pri postopku ta, da je bil razlog razrešitve nesposobnost, namesto krivdni razlogi. Toda za razrešitev iz krivdnih razlogov je svet zavoda zamudil rok,« je povedala Meira Hot.

Ravnateljica ni zahtevala odškodnine

Na sodišču so se občina, Obalne galerije in Lilijana Stepančič poravnali tako, da je Lilijana Stepančič odstopila od zahteve za odškodnino v višini 130.000 evrov in od zamudnih obresti, dogovorili pa so se, da ji delovno razmerje ni prenehalo spomladi 2015, ko so jo razrešili, temveč je trajalo vse do konca leta 2017, ko se je iztekel njen petletni mandat. Ker je Stepančičeva na zavodu za zaposlovanje že prejemala nadomestilo, je prejela nekoliko manjši znesek razlike v plačah do konca leta 2017, občina oziroma Obalne galerije pa so morale poplačati prispevke in povrniti izplačano nadomestilo zavodu za zaposlovanje. Poravnavo so na sodišču dosegli 10. novembra 2017, razliko v osebnih dohodkih Stepančičevi in njene prispevke pa so deloma izplačali decembra, deloma pa februarja letos.

Obalne galerije niso imele sreče

Predčasno razrešitev ravnateljice v Obalnih galerijah je sprožilo več razlogov. Na prvem mestu so bili skrhani odnosi med zaposlenimi in popolno nezaupanje občinske uprave, ki je menila, da ravnateljica ne izpolnjuje začrtanega programa ter s tem slabša položaj nekoč najuglednejše galerije v državi. Zaradi napetih odnosov sta dve članici sveta zavoda odstopili, Obalne galerije so eno leto v okrnjeni obliki izpeljale Piranske dneve arhitekture, niso izpeljale kiparskega simpozija Forma viva na Seči, niso več sodelovale pri kulturniški reviji GledGa, razstavni prostor v Monfortu je bil večji del zimskih mesecev zaprt, nekaterih razstav niso izpeljali, niso poravnali stroškov v beneški galeriji A in A, povečevali pa so se stroški za odvetniške storitve, ni uredila rednih zaposlitev z nekaterimi zaposlenimi. Ob slabih odnosih z zaposlenimi so Obalne galerije programsko in vsebinsko nazadovale. Razmere so se po njenem odhodu večinoma uredile.