Obalnim galerijam vzeli denar

Odločitev koprske občine: V galeriji Loža bodo 
morali zmanjšati program ali zapreti vrata.

Objavljeno
23. december 2011 11.34
Posodobljeno
23. december 2011 14.00
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Obalne galerije Piran nimajo več denarne podpore koprske mestne blagajne. V proračunu za leto 2012, ki so ga sinoči sprejeli mestni svetniki, za to galerijo ni več denarja. Ukinili so celo financiranje čuvaja za galerijo Loža. Vodstvo ne ve, kako organizirati dejavnost v prihodnjem letu.

Obalne galerije Piran spadajo med štiri najbolj prepoznavne v državi (ob Umetnostni galeriji Maribor, Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici in Mestni galeriji Slovenj Gradec). Edini so v Sloveniji, ki imajo svojo galerijsko izpostavo v tujini (A in A v Benetkah), kjer jo je Fondazione Venezia razglasila kot pomembnejšo galerijo od znane palače Grassi. Pred nekaj meseci je beneška mestna uprava pozvala tudi druge države, da bi odprle podobne galerije kot svoje stalne (»ambasadorske«) razstavne prostore.

Obalne galerije Piran delujejo od leta 1961 in ustvarijo približno polovico svojega progama v treh piranskih galerijah (Mestna galerija, galerija Hermana Pečariča in Monfort Portorož), drugo polovico pa v Kopru (galerija Loža in Meduza). Čeprav so v Kopru pripravili (in še pripravljajo) razstave največjih slovenskih in tujih mojstrov likovne umetnosti in se te pozneje tudi selijo v prestolnico in se župan rad postavlja, da je to tretje najpomembnejše slovensko središče, pa ravna povsem nasprotno. Obalne galerije porabijo na leto približno 750.000 evrov. Večino (štiri petine) sredstev prispeva država, občina Piran je prispevala letos 106.000, koprska pa samo 21.000 evrov.

»Pričakovali smo, da bo občina nekoliko znižala dotacijo zaradi krize, ne pa, da bo vsa sredstva ukinila. Zato še ne vemo, kako bomo ravnali. Občinske 'blagajnike' bomo skušali prepričati, da so se verjetno zmotili. Sicer bomo prisiljeni zreducirati naše delo v Kopru. V galeriji Loža bomo morali poiskati prostovoljce ali pa to najbolj ugledno koprsko razstavišče zapreti in ga odpirati samo tistim, ki bodo izrecno prosili za ogled,« je včeraj še ugibal Toni Biloslav, direktor Obalnih galerij Piran, ki se boji, da se bosta na to negativno odzvali tudi država in piranska občina.

»Občina Koper je že do zdaj plačevala premalo.Naj primerjajo občinski vložek in naš prispevek z galerijsko dejavnostjo v drugih slovenskih občinah,« je povedal Biloslav. Župan Popovič je Obalnim galerijam odvzel denar potem, ko je več kulturnikov pričakovalo, da bo pomagal pri postavitvi muzeja sodobne umetnosti. Nazadnje mu je tak projekt predlagal akademski slikar Cveto Marsič.