Občina Benedikt: Kraj, kjer nepremičninske krize ni

V zadnjih desetih letih so v kraju v Slovenskih goricah zgradili 150 stanovanj in vsa tudi prodali.

Objavljeno
01. december 2014 17.04
tre*Benedikt
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj
Benedikt - V nasprotju z večjim delom države, kjer je kriza povsem ustavila stanovanjsko gradnjo, se v »žepni« občini Benedikt lotevajo novega velikega nepremičninskega projekta. Domače podjetje Juven je na vzhodnem robu kraja začelo graditi stanovanjsko sosesko B-15 s 60 stanovanji v petih stanovanjskih stolpičih in še 40 stanovanjskimi hišami.

Bojazni, da jih ne bi mogli prodati, ni, saj je povpraševanje veliko, novega stanovanja pa tam sploh ni mogoče kupiti. V zadnjih desetih letih so v kraju v Slovenskih goricah zgradili 150 stanovanj in vsa tudi prodali. Beležijo namreč močan porast števila prebivalcev. Od začetka devetdesetih let je občanov več za tetjino, v Benedikt pa je prišlo živet približno 500 ljudi iz vse države; tudi iz Kopra, Škofje Loke ....

Zanimivo je, da si je Benedikt zelo prizadeval, da ga štajerska avtocesta ne bi obšla, ker je bila njena trasa od Maribora prek Lenarta proti Gornji Radgoni in naprej mimo Murske Sobote dolgo najbolj logična prometna pot. Toda potem je bila zgrajena različica skozi osrčje Slovenskih goric od Lenarta proti Cerkvenjaku in naprej v Prekmurje.

Kljub izgubi glavne prometne poti, ki se je takoj negativno poznala v gostinstvu in trgovini Benedikta, je kraj začel postajati zanimiv za stalno prebivanje. Občina Benedikt, ki jo vse od ustanovitve 1998 vodi župan Milan Gumzar, je začela urejati pogoje za čim boljše življenje ljudi, s čimer so hoteli privabiti predvsem mlade družine.

»V občini vse, 
kar človek potrebuje«

»Občina za stanovanjsko gradnjo ne daje nobenega proračunskega denarja. A tesno sodeluje z domačimi podjetniki, ki so pripravljeni delati. Tako se je ustvarila posebna pozitivna energija in s pobudami za novosti prihajajo podjetniki sami. Smo mala občina z 2500 prebivalci, premoremo pa 15 malih podjetij in 47 samostojnih podjetnikov. Vse, kar človek potrebuje za življenje, je v naši občini.

Še posebej je to pomembno za mlade družine. Vse je v centru, vse je na dosegu roke. V krogu dvajsetih kilometrov so Lenart, Maribor, Radgona in Ptuj, blizu je avstrijska meje, čez katero je precej potreb po delavcih. Občina samo ustvarja pogoje za čim boljše in čim lažje življenje,« skrivnost uspeha razkriva župan.

Direktor Juvena Branko Valh pravi, da se je nekaj kupcev že odločilo za nakup stanovanj, ki jih začenjajo graditi, stanovanjske hiše pa bodo gradili za posamične kupce, ki lahko kupijo tudi samo zemljišče z dokumentacijo in si hišo zgradijo sami. Najkasneje v desetih letih bo celotna soseska končana, je prepričan.

Napoveduje, da stanovanja ne bodo dražja kot tista, ki so jih zgradili doslej in so bila na prodaj po 1100 evrov za kvadratni meter. Ker gre za nizkoenergijski objekt, je bil za sto evrov dražji le kvadratni meter v stanovanjskem bloku, ki so ga zgradili v Lenartu, a gre tam prodaja dvakrat počasneje kot v Benediktu. »Za normalno ceno je kakovostno zgrajeno stanovanje še mogoče prodati,« je prepričan Valhl.

V dobrem desetletju 
zgradili 150 stanovanj

Juven je lastnik 4,5 hektara zemljišč, na katerih začenja graditi stanovanjsko sosesko. Občina je v bližini zgradila komunalno infrastrukturo in samo v našo korist je, da nanjo priključimo čim več porabnikov. Kdor bo hotel v novi soseski kupiti parcelo (merijo od 480 do dobrih 900 kvadratnih metrov) za samostojno stanovanjsko hišo, bo za komunalno opremljen kvadratni meter zemljišča plačal 35 evrov.

»Takšna cena je mogoča, ker smo pred leti kupili zemljišča še kot kmetijska. Skupaj z občino smo načrtovali širitev stanovanjske gradnje na ta rob kraja in noveliran občinski prostorski načrt je to omogočil. Če bi zdaj kupili gradbeno zemljišče, bi bilo veliko dražje, a potem bi morale biti veliko dražje tudi parcele,« pravi Valh.

Podjetje Juven je v desetletju v Benediktu zgradilo 102 stanovanji v devetih stanovanjskih hišah in blokih in tudi vse do zadnjega prodalo. Pred tem in vmes pa je tudi gradbeništvo domačina Stanislava Bernjaka zgradilo še 50 stanovanj in jih tudi vse prodalo. Med kupci stanovanj pričakujejo predvsem mlade družine.

»To je za nas pozitivna energija, to povišuje znesek glavarine v občinskem proračunu, otroci polnijo vrtec, ki ga širimo še za dva oddelka. Že zdaj smo ena od občin z najmlajšo povprečno starostjo prebivalcev - 37 let, povprečje v Sloveniji je 42 let. Med prebivalci občine je 500 otrok, mlajših od 15 let,« je zadovoljen župan Benedikta.