Občina bi ŠC Pohorje kupila za 10 milijonov

V primeru stečaja ŠC Pohorje bi vse obveznosti postavitve vzpenjače padle na mariborsko občino.

Objavljeno
08. maj 2014 00.37
Pohorska vzpenjača, 6.5.2014, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Vodstvo občine je na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) že naslovilo neobvezujočo ponudbo za nakup Športnega centra (ŠC) Pohorje, včeraj pa je na seji mestnega sveta predlagalo tri sklepe, povezane s ŠC. Svetniki so jih potrdili in nato sprejeli še nekaj drugih.

Žičničarsko-turistično podjetje ŠC Pohorje je od nedavnega v 97-odstotni lasti DUTB in je na robu stečaja. V omenjeni ponudbi za nakup skupine ŠC Pohorje, podpisal jo je župan Fištravec, je cena za odkup poslovnega deleža in kreditne izpostavljenosti 10 milijonov evrov, s pogojem, da je prevzeto podjetje čisto bremen na premičnem in nepremičnem premoženju. Ta znesek bi Mestna občina Maribor (MOM) poravnala v desetih letih z desetimi enakimi obroki.

Sinočnja izredna seja mestnega sveta je bila posvečena izključno problematiki ŠC Pohorje. »Brez takojšnjega ukrepanja bo prišlo do zloma turizma na Pohorju in v Mariboru,« meni Fištravec. Ob tem je opozoril na negativne finančne posledice za MOM v primeru stečaja ŠC Pohorje: če bi prišlo do tega, bi Pohorska vzpenjača prešla v last MOM, ki bi morala plačati vse dolgove ŠC Pohorje iz naslova izgradnje gondolske žičnice (kredit) in vrniti evropska sredstva zanjo. Skupaj bi šlo za okrog 13 milijonov, je razložil direktor mestne uprave Marko Žula.

Mestni svet je, kot rečeno, sprejel tri županove sklepe; tako je soglašal z neobvezujočo ponudbo za nakup ŠC Pohorje in pooblastil župana za pogajanja z DUTB, občina, javna podjetja in zavod za turizem se bodo aktivno vključili v reševanje situacije v ŠC, če bodo pogajanja z DUTB uspešna, pa bo končno odločitev o nakupu ŠC Pohorje sprejel mestni svet.

Glede ponujene cene za odkup (10 milijonov) je županov svetovalec Marko Kovačič pojasnil, da gre sicer za »vrednost čez palec«, a da gre za ponudbo »na varni strani«. Prvič zato, ker bi bila ob stečaju ŠC Pohorje za MOM bremena višja, drugič pa, ker je celotno premoženje žičničarsko-turističnega podjetja precej višje.

V več svetniških skupinah so bili včeraj razočarani, saj pred sejo niso dobili nobenega gradiva, pa tudi na sami seji jim dejansko finančno stanje ŠC Pohorje ni bilo predstavljeno. Direktor Srečko Vilar se je oglasil šele na poziv nekaterih svetnikov; dejal je, da se sam ne ubada s preteklostjo, temveč predvsem z iskanjem rešitve, da bi podjetje spet spravili v normalne tirnice. »Mi smo trenutno v fazi, ko si samo več ne moremo pomagati. Obrnili smo se na vse možne institucije,« je dejal Vilar.