Občina bo sama zidala šolo

Danes bodo v Zagradcu položili temeljni kamen za naložbo, ki bo stala 4,988 milijona evrov.

Objavljeno
28. maj 2014 20.32
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Zagradec – Danes bodo v Zagradcu položili temeljni kamen za osnovno šolo. To je največja naložba v šolstvu na Dolenjskem, saj je vrednost projekta (brez opreme) ocenjena na 4,988 milijona evrov.

Glavnino denarja bo prispevala ivanška občina, 30.000 evrov Fundacija za šport, upajo pa tudi na 600.000 evrov iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Županu Dušanu Strnadu se zdi nenavadno, da država ne bo prispevala niti centa. »Da potrebujemo šolo, smo morali od šolskega ministrstva pridobiti mnenje, denarja pa ne nameravajo prispevati, kar je malo smešno,« pravi Strnad. Ivanška občina je na javnem razpisu, na katerega se je javilo osem ponudnikov, izbrala novomeško podjetje GPI Tehnika in z njimi že podpisala pogodbo. Izbrano podjetje je v občini že zgradilo vrtec v Ivančni Gorici, šolski prizidek v Šentvidu pri Stični, izvaja pa se pa tudi gradnja sekundarnega kanalizacijskega kanala na Viru pri Stični.

Nove šole se veselijo tudi v Stični

Devetletna šola bo končana predvidoma do šolskega leta 2015/2016 in bo v treh etažah lahko sprejela od 230 do 250 učencev. V kleti bo kotlovnica na lesno biomaso in tehnični prostori, v pritličju so načrtovani vrtec s tremi oddelki, kuhinja, telovadnica in učilnice za razredni pouk. V prvem nadstropju bo knjižnica, upravni prostori in učilnice za drugo in tretjo triado. Načrtovana je tudi telovadnica v velikosti košarkarskega igrišča. Ob šoli bodo zgradili še asfaltno igrišče s tribunami, ki ga bodo lahko koristili tudi domačini za družabna srečanja.

Podružnični šoli v Ambrusu in na Krki bosta še vedno izvajali pouk do šestega razreda, nato pa bodo učenci šolanje, namesto v oddaljeni OŠ Stična, nadaljevali v Zagradcu. Ker bodo šolske poti precej krajše, bo občina prihranila do 100.000 evrov na leto. Šolo v Zagradcu pa komaj čakajo tudi v matični OŠ Stična, kjer zaradi preveč otrok vlada velika prostorska stiska in je zato urnik zelo težko sestaviti. Po besedah tamkajšnje pomočnice ravnatelja Lidije Zajc pouk zdaj poteka še v šolski knjižnici in jedilnici, preobremenjena pa je tudi telovadnica.