Občina dala nadstropje in dobila hišo

Zamenjava med državo in Ravnami:občina je od države dobila zapuščeno stavbo nekdanje SDK, ki pa je pet let ne bo smela tržiti

Objavljeno
26. februar 2015 08.51
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – Po desetih letih neuspešnih poskusov zamenjave bo občina končno dobila v last opuščeno stavbo nekdanje SDK v središču Raven, ki pa je pet let ne bo smela prodati. V zameno bo državi prepustila drugo nadstropje upravne stavbe na Čečovju.

Ravenski občinski svet se je že v prejšnjem mandatu na podlagi vloge pravosodnega ministrstva strinjal, da na državo brezplačno prenese drugo nadstropje objekta na Čečovju s pripadajočimi skupnimi prostori. Ker pa ministrstvo v zameno ni dalo soglasja za brezplačen prenos stavbe sredi Raven (nekdanje SDK) na občino, kupčije ni bilo. Država je v preteklosti objekt tudi poskušala prodati za pol milijona evrov, a neuspešno.

Zdaj je ministrstvo za javno upravo spet predlagalo, naj jim občina prepusti celotno drugo nadstropje upravne stavbe na Čečovju, skupne prostore ter še štiri pisarne v prvem nadstropju, skupaj 1265 kvadratnih metrov poslovnih prostorov ter sorazmerni del pripadajočega zemljišča. V stavbi, ki je v občinski lasti, že deluje upravna enota Ravne na Koroškem, ki prostore uporablja brezplačno, v zdaj prazno drugo nadstropje, ki se je izpraznilo po krčenju državnih institucij, pa bi naselili še druge državne organe. Poleg UE v isti stavbi delujejo še Gurs, uprava vrtca, četrtna skupnost Čečovje, pokrajinski arhiv, Rdeči križ in razna društva. Kot je povedala Katja Burja Kotnik z ravenske občinske uprave, za najem omenjenih prostorov doslej ni bilo zanimanja, občina pa jih ne potrebuje.

Po zamenjavi občina pet let ne bo smela prodati ali oddajati svojih 900 kvadratnih metrov v središču mesta, po besedah župana Tomaža Rožena jih bodo morali najprej prenoviti in opremiti, nato pa bodo vanje naselili javne programe. Med možnostmi Rožen našteva javna podjetja, TIC, ki zdaj deluje zunaj središča na neposrečeni lokaciji v hostlu Punkl, prostore bi lahko namenili za pisarniški podjetniški inkubator, visoko šolo, ljudsko univerzo, dobili so tudi pobudo za ustanovitev centra ponovne uporabe ter za pokrito tržnico v pritličju stavbe. Preostali prostori v stavbi so že občinski, lokal Havana v pritličju pa je v zasebni lasti.