Občina Dol pri Ljubljani s tožbo do cenejšega vrtca

Dolski župan Primož Zupančič je pooblastil odvetnika Aleksija Mužino, da zastopa občino v tožbi proti družbi Energoplan.

Objavljeno
24. november 2012 08.44
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Občina želi razdreti pogodbo o stavbni pravici, na podlagi katere je družba Energoplan zgradila vrtec v Dolu pri Ljubljani.

Energoplan se je s pogodbo odpovedal nadomestilu

V pogodbi o ustanovitvi stavbne pravice, ki je bila podpisana oktobra 2008, je določeno, da občina v primeru prisilne poravnave ali stečaja družbe Energoplan (ta je v prisilni poravnavi in bo imela v tem tednu sestanek z upniki), na sodišču lahko zahteva razveljavitev pogodbe. V omenjeni pogodbi je v 11. členu med drugim določeno, da se upravičenec (Energoplan) v primeru predčasnega prenehanja pogodbe stavbne pravice, zaradi razlogov na strani upravičenca, odpoveduje kakršnemu koli nadomestilu ali odškodnini, ki bi jih utegnil imeti zaradi povečane vrednosti nepremičnine na podlagi dodatnih vlaganj ali vložka v pripravo za gradnjo in samo gradnjo, oziroma nadomestilu ali odškodnini iz katerega koli drugega naslova.

Sporna stavbna pravica

Dolska občina je pred štirimi leti za gradnjo vrtca prenesla stavbno pravico na ljubljansko podjetje EP Invest (hčerinsko podjetje Energoplana) in z njimi sklenila najemno pogodbo, da bo v 19 letih družbi plačevala po 28.128,50 evra mesečne najemnine, kar v celotni dobi odplačevanja znese skoraj 6,5 milijona evrov za objekt, ki je bil takrat ocenjen na dobra 2,8 milijona evrov. Pred podpisom pogodbe je bilo tudi rečeno, da občina, razen plačila najemnine, ne bo imela drugih stroškov, kar pa ni držalo in to je ugotovilo tudi računsko sodišče, zato ji je naložilo popravljalne ukrepe. Vsebina tožbe proti Energoplanu je preprosta: računskemu sodišču je treba pokazati in dokazati, da se občina trudi rešiti problem v korist dolskih davkoplačevalcev.

Odvetnik Mužina prepričan v uspeh

Odvetnik Aleksij Mužina je za Delo povedal, da tožbo še pripravlja. Izida ni hotel napovedati, ker sodne prakse pri nas ni, a je prepričan v uspeh. Mužina ne verjame, da bi zadeva končala na evropskem sodišču, kakor tudi ne, da se bo odločena že po prvi obravnavi. Ker so se svetniki spraševali, koliko bodo odvetniške storitve občino stale, je Mužina pojasnil, da je nagrada zanj na prvi stopnji predpisana v višini 3407 evrov. Mužina se seje sveta kot poročevalec kljub vabilu ni udeležil. »Lagati ne smem, če pa bi povedal po pravici, bi s tem koristil nasprotni strani,« je dejal Mužina.

»Z veliko sreče je tožbo proti Energoplanu mogoče dobiti. To pa ne pomeni, da bo občina vrtec dobila kar zastonj. Po uradnih podatkih Geodetske uprave republike Slovenije je dolski vrtec vreden 930.000 evrov,« je za Delo povedal odvetnik in dober poznavalec javno-zasebnega partnerstva Janez Tekavc, ki je presenečen, zakaj je občina sploh podpisala tako škodljivo pogodbo o ustanovitvi stavbne pravice in pogodbo o najemu vrtca, po kateri bi morala po 19 letih Energoplanu plačati kar 6,5 milijona evrov.