Občina Dol vrtec preplačala za vsaj dva milijona

Varuhi zakonitosti so namreč izračunali, da bi bila cena naložbe precej nižja, če bi najeli bančno posojilo.

Objavljeno
29. maj 2012 22.07
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Dol pri Ljubljani – Zaradi nepravilnosti pri podelitvi stavbne pravice za gradnjo vrtca v Dolu pri Ljubljani družbi EP Invest (hčerinsko podjetje Energoplana) je računsko sodišče dolski občini danes izreklo negativno mnenje. Od občinskega vodstva v 90 dneh zahtevajo predložitev odzivnega poročila.

Za gradnjo vrtca je dolska občina leta 2008 prenesla stavbno pravico na ljubljansko podjetje EP Invest in z njimi sklenila pogodbo, da bo v 19 letih družbi plačevala 28.128,50 evra najemnine na mesec, kar v celotni dobi odplačevanja znese skoraj 6,5 milijona evrov za objekt, ki je bil takrat ocenjen na dobra 2,8 milijona evrov. Takrat je bilo tudi rečeno, da občina, razen plačila najemnine, ne bo imela drugih stroškov, a se je izkazalo, da to ni res.

Računsko sodišče je ugotovilo, da je občinski svet na podlagi nepopolnih podatkov razpravljal o edini predstavljeni možnosti, torej o ustanovitvi stavbne pravice, in to tudi potrdil. Glede na veliko vrednost investicije bi občina morala poiskati še druge načine in to predstaviti občinskemu svetu. Ko je občinski svet sprejel sklep o podelitvi stavbne pravice, se občina res ni smela zadolžiti za gradnjo vrtca v vrednosti 2,86 milijona evrov, vendar pa je bila le nekaj mesecev pozneje sprejeta novela zakona o financiranju občin, ki je to omogočala. Zato bi morali člane sveta o tem seznaniti, a jih niso, so povedali na računskem sodišču. Zaradi spremenjenih razmer glede zadolževanja bi moralo vodstvo občine znova preveriti pogoje za zadolžitev in z njimi seznaniti svet, a tega ni storilo.

Občina tudi ni učinkovito izvedla projekta. Varuhi zakonitosti so namreč izračunali, da bi bila cena naložbe precej nižja, če bi najeli bančno posojilo, saj bi na leto plačevali med 114.888 in 148.776 evrov manj. Zdaj namreč dolski davkoplačevalci na leto plačujejo dobrih 337.000 evrov.

Občini se vrtca 
ne izplača vzdrževati

Postopek izbire izvajalca tudi ni zagotavljal konkurenčnosti ponudnikov, saj je bil poziv objavljen samo na občinski spletni strani. Nanj se je torej lahko javil le tisti, ki je vedel za objavo. Občina se v pogodbah tudi ni dovolj natančno dogovorila o morebitnih finančnih obveznostih po prenehanju pogodbe o stavbni pravici, kar bi lahko imelo negativne finančne posledice po izteku stavbne pravice, ugotavljajo na računskem sodišču. Po naših informacijah bode v oči investicijsko vzdrževanje objekta, kar pomeni, da bo morala občina v vrtec vlagati davkoplačevalski denar, kar bo zvišalo njegovo vrednost, nato pa bo nepremičnino po 19 letih odkupila za polovico tržne vrednosti. Povedano drugače: bolj, ko bo občina skrbela za vrtec, dražji bo.

Dolski župan Primož Zupančič za Delo ni hotel komentirati poročila računskega sodišča, ki meče zelo slabo luč na njihovo poslovanje, češ da se s poročilom še ni seznanil. Nekdanji predsednik občinskega nadzornega odbora Peter Kunstič je za Delo povedal, da je računsko sodišče potrdilo in še nadgradilo njihove ugotovitve iz leta 2009. »Želim si, da se škoda, ki je nastala, popravi s prekinitvijo pogodbe s podjetjem in se poišče nova oblika financiranja,« pravi Kunstič.