Občina namerava legalizirati romsko naselje Žabjak

Krajani Bučne vasi nasprotujejo legalizaciji in širitvi romskega naselja Žabjak. Nezadovoljni so tudi zaradi socialne podpore, ki jo država daje Romom. O tem je približno sto navzočih spregovorilo na nedavni javni tribuni v kmetijski šoli v Novem mestu, ki jo je organizirala Regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike s Silvom Mesojedcem na čelu.

Objavljeno
06. marec 2011 23.46
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Novo mesto - Povod za »zbiranje naroda« je bil tragični dogodek, ko je novomeški podjetnik ubil Romkinjo, ranil njenega sina, nato pa sodil še sebi. Udeleženci javne tribune so okrcali državo, ker si zatiska oči pred problemi, in Rome, ki večinoma nič ne delajo in se za nameček ukvarjajo s kriminalom, prejemajo socialno pomoč in se vozijo z dragimi avtomobili. Sicer so tudi jasno povedali, da se zavedajo, da vseh Romov le ne gre metati v isti koš. Da so med njimi tudi taki, ki si pošteno služijo kruh in okoliškim prebivalcem ne povzročajo težav.

Novomeški župan Alojzij Muhič je za Delo dejal, da je Žabjak po njegovem legalno naselje, saj v njem Romi prebivajo že več kot 60 let. Občina si zdaj prizadeva le formalnopravno legalizirati njegov status in čim prej sprejeti občinske prostorske akte, ki bodo podlaga za njegovo komunalno ureditev.

Del mladih romskih družin, ki iščejo zaposlitev, nameravajo naseliti v izpraznjena vojaška stanovanja in v zapuščene hiše. Pričakujejo finančno pomoč države in Evropske unije. Oba projekta se lahko začneta uresničevati takoj, ko bo ministrstvo za obrambo, ki je lastnik pretežnega dela zemljišča v Žabjeku, preneslo v lastništvo na novomeško občino in ko bo sprejet občinski podrobni prostorski načrt. Muhič napoveduje, da bi se to lahko zgodilo že letos.

Z občinskim načrtom, tudi glede razselitve nekaterih romskih družin, se povsem strinja novomeška romska občinska svetnica Dušica Balažek. Okrcala je Mesojedca, saj doslej še nihče ni tako intenzivno preganjal Romov kot on. »Nočemo, da nam občina ali država zemljišča podarijo, temveč da jih odkupimo in končno tudi komunalno uredimo,« pravi Balažkova. Silvo Mesojedec je napovedal, da se v Regijski civilni iniciativi nikoli ne bodo strinjali z legalizacijo Žabjaka ter da si v Ljubljani pred romsko problematiko zatiskajo oči. Pravi, da Romi prevzemajo vse vzvode mafijske družbe, da je pred tem pojavom tudi policija nemočna, tožilstvo in sodstvo pa da sta povsem zatajila, kar se je po njegovem pripovedovanju zgodilo lani, ko so policisti aretirali 16 kriminalcev (prekupčevanje z drogami, tihotapljenje ljudi), a jih je sodišče izpustilo, ker so bili dokazi proti njimi zbrani menda nepravilno.

Dušica Balažek je napovedala, da bo v četrtek v romskem naselju Žabjak dan odprtih vrat, ki se ga lahko udeležijo vsi, ki jih življenje Romov zanima. Za varnost, tudi Mesojedčevo, kot je dejala, jamči osebno (doslej smo bili očitno zmotno prepričani, da za javni red in mir skrbi policija op. p.). Mesojedec pa je za isti dan napovedal protestni shod pred novomeško občino, kjer bodo mestnim svetnikom predali protestno pismo proti legalizaciji Žabjaka.