Občina Novo mesto bi spet zaslužila s kupom opeke

Dražba dotrajanega objekta. Župan Macedoni od posla pričakuje 40.000 evrov dobička in kupcu postavlja stroge pogoje.

Objavljeno
08. december 2015 20.54
iza-Macedoni
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – V petek namerava novomeška občina na javni dražbi z izklicno ceno 410.000 evrov prodati dotrajani objekt na Novem trgu 6 v središču mesta, ki so ga septembra kupili od Hypo Leasinga za 370.000 evrov. Občinsko vodstvo ocenjuje jesenski nakup za naložbo, ki bo pospešila proces ureditve tega dela mesta.

Objekt v mestnem jedru že več let kazi Novo mesto, pesimisti pa so prepričani, da kupcev zaradi velike ponudbe poslovnih prostorov v Novem mestu ni.

Toda župan Gregor Macedoni se s tem ne strinja. Povedal je, da je občina objekt odkupila, da bi čim prej poiskala kupca, ki bo uredil to večletno problematično točko. Nova stavba mora biti v pretežnem delu namenjena poslovni rabi, delno tudi stanovanjem. Prihodnji kompleks bi z namenom decentralizacije lahko pomagala napolniti tudi država, je prepričan Macedoni.

Proti špekulantskemu nakupu

Macedoni ne dvomi, da so bila finančna sredstva, ki jih je občina vložila v nakup objekta, smotrno porabljena. Občinsko vodstvo na javni dražbi pričakuje zaslužek najmanj 40.000 evrov in morebitnemu kupcu postavlja vrsto pogojev. V treh mesecih po prevzemu nepremičnine bo moral porušiti zgradbo, naročiti pripravo izvedbenega prostorskega akta za območje, razpisati javni arhitekturni natečaj in čim prej začeti graditi.

Da bi preprečili špekulativne ponudbe, se bo občina zavarovala z odkupno pravico po doseženi ceni oziroma po nižji ceni, če se bo kupec tako odločil. Po rušenju objekta mora kupec to območje čim prej urediti za začasno rabo, na primer za parkiranje, so za Delo sporočili iz kabineta župana.

Povprašali bodo meščane

V Društvu Novo mesto menijo, da začasno parkirišče na tej lokaciji ni primerno, ker ga ni mogoče ustrezno prometno povezati z mestnim cestnim omrežjem, zaradi česar bi na območju pošte nastajali prometni zamaški in bi bila zmanjšana varnost pešcev.

Po besedah njihovega predsednika Tomaža Goloba je treba zaradi pomena lokacije za mnenje o rešitvi in namembnosti prostora povprašati novomeško javnost s pomočjo spletne ankete. Participatorni način sodelovanja, poudarja Golob, se je v Novem mestu že izkazal za zelo uspešnega pri vrednotenju mestnega jedra in načrtovanju njegove prenove. Samo gospodarski oziroma finančni vidik po njegovem mnenju ne moreta biti edini kriterij občine pri tako občutljivih temah za mesto.

Revizije (še) ne bo

Če občina kupca ne bo našla, se bo v čim krajšem času lotila rušenja in vzpostavitve začasnih parkirišč, nato pa naprej iskala investitorja za gradnjo novega objekta. Predsednik občinskega nadzornega odbora Dušan Černe je za Delo povedal, da so se člani pogovarjali o morebitni preveritvi smotrnosti nakupa objekta, vendar sklepa o tem niso sprejeli. Če bo kateri od članov takšen pregled predlagal, bodo to storili prihodnje leto.