Občina Novo Mesto želi za prostore plačevati manj

Župan je Bradaču danes predlagal predstavil svoj predlog za znižanje najemnine za 12 odstotkov.

Objavljeno
19. november 2013 16.34
Kandidat Zveze za Dolenjsko Alojzij Muhič
S. P., Delo.si/STA
S. P., Delo.si/STA
Novo mesto - Novomeška občina za prostore območnega Razvojno izobraževalnega centra in še nekaj svojih služb v tako imenovani rumeni stavbi na Topliški cesti od leta 2011 brez stroškov objekta letno nameni približno 300.000 evrov bruto. Ta strošek si želijo znižati za 12 odstotkov. Če najemodajalec na to ne bo pristal, bodo skušali doseči razvezo pogodbe.

Novomeški župan Alojzij Muhič, ki meni, da gre pri tej dolgoročni pogodbi za previsoke stroške najema, se je danes sestal s predstavnikom najemodajalca in direktorjem družbe Protekt Dolenjska Matijo Bradačem. Kot pravi Muhič, so pogodbo pripravili na novomeški občinski upravi in jo je sam zgolj podpisal.

Župan je Bradaču danes predlagal predstavil svoj predlog za znižanje najemnine za 12 odstotkov ter mu dal teden dni časa, da se izreče o predlogu občine. Če na nove pogoje za najem v družbi Protekt Dolenjska ne bodo pristali, bodo na novomeški občini skušali doseči razvezo najemne pogodbe ter najemnike preselili, napoveduje župan Muhič. Pogodba bi namreč brez znižanja najemnine občino v prihodnjem letu stala 600.000 evrov brez davka, je dodal.

Občini so že priznali 20-odstotni popust

Na današnjem kolegiju je Muhič uslužbence občinske uprave, ki so pripravili omenjeno pogodbo, pozval k odgovornosti. Povedal je še, da bodo v primeru nesodelovanja najemodajalca skušali razvezo pogodbe doseči sporazumno, v nasprotnem primeru pa po sodni poti.

Predstavnik najemodajalca Bradač je po današnjem sestanku pojasnil, da so novomeški občini pri omenjenem najemu že letos priznali 20-odstotni popust, glede na posledice krize pa je mu župan za prihodnje leto predlagal še 12-odstotno znižanje.

Pri Protektu Dolenjska so pripravljeni na možnost določenega začasnega popusta, o tem se bodo z županom Muhičem predvidoma dogovorili čez 14 dni. Takrat se bodo dogovorili tudi o možnosti začasnega popusta oz. soprispevka najemodajalca najemniku, je še povedal Bradač in dodal, da je na omenjeni predlog znižanja danes pristal le načelno.

Sporni najemni pogodbi je na zadnji seji občinskih svetnikov pred tednom dni nasprotovala tudi novomeška opozicija.