Občina ob sedem milijonov evrov zaradi poravnave s SCT

Ljubljanski župan Zoran Janković se je po pregledu pogodb in dovoljenj, ki jih je nekdanja županja podpisala z Gratelom, odločil za preklic še nekaterih, za mesto domnevno škodljivih dokumentov.

Objavljeno
15. marec 2007 13.15
Ivan Zidar (SCT) in Zoran Janković (MOL)
Ljubljana – Župan Zoran Janković se je po pregledu pogodb in dovoljenj, ki jih je nekdanja županja podpisala z Gratelom, odločil za preklic nekaterih, za mesto domnevno škodljivih dokumentov. Za zdaj še ni preklical poravnave, s katero je županja Danica Simšič bistveno bolj oškodovala mesto.

SCT je namreč že leta 2001 sklenil z mestom ugodno predpogodbo, s katero bi mesto kupilo poceni zemljišča za gradnjo stanovanj v Zeleni jami. Ker SCT zemljišč ni želel prodati, so se na mestu odločili za tožbo, Danica Simšič pa je s poravnavo oškodovala mesto za približno sedem milijonov evrov. Špekulacije, da popušča podjetju SCT zaradi v ponedeljek začetih pogovorov glede zemljišč za stadion v Stožicah, župan Zoran Janković zanika.

Na podlagi leta 2001 podpisane predpogodbe bi moralo podjetje SCT po zaključeni denacionalizaciji ponuditi občini osemnajst tisoč kvadratnih metrov zemljišč v Zeleni jami po 18.162 tolarja (76 evrov) za kvadratni meter.

»Prodajalec (SCT, op. p.) se zaveže, da bo na podlagi te predpogodbe sklenil kupoprodajno pogodbo ter prodal in izročil zemljišča,« je zapisano v 4. členu predpogodbe, ki je bila sklenjena 22. junija 2001 na podlagi pisne ponudbe SCT s konca leta 2000. Nekdanji načelnik oddelka za gospodarjenje z zemljišči Borut Lenardič je že pred časom za Delo pojasnil, zakaj se v mestu niso odločili za neposredni nakup, temveč za predpogodbo: »Želeli smo lastniško čista zemljišča in nekatera smo tudi kupili. Kjer smo se lahko, smo se vpisali kot lastniki. Ostala zemljišča bi morali po predpogodbi odkupiti po končani denacionalizaciji.« Medtem so na mestni ravni tudi spremenili prostorske načrte in na nekdaj malo vrednih industrijskih zemljiščih je od leta 2002 mogoče graditi visokoprofitne vila bloke s štirimi nadstropji.

SCT po spremembi prostorskih načrtov in končani denacionalizaciji ni prodal zemljišč Mestni občini Ljubljani, kot bi moral, temveč se je odločil, da bo na njih sam gradil. Del stanovanj je že pred začetkom gradnje prodal republiškemu stanovanjskemu skladu. Mesto je prav od sklada in novinarjev izvedelo za načrte SCT, ki pa se na pozive mesta, naj izpolni obveznosti iz predpogodbe, ni odzival. Mesto se je odločilo za tožbo, s katero bi izterjalo pravico do poceni zemljišč za stanovanjsko gradnjo.

Včeraj smo za komentar sporne poravnave prosili župana Zorana Jankovića. »Njene odločitve za poravnavo ne želim komentirati, lahko pa rečem, da je sam ne bi nikoli podpisal,« je povedal Janković.

Več si preberite v današnjem tiskanem Delu!