Občina s podražitvijo razburila kupce parcel

Bodoče naselje Kotlje III: Očitki kupcev o zavajanju z obljubami o nizki ceni komunalnega prispevka

Objavljeno
25. februar 2015 09.13
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Mateja Celin, Slovenj Gradec
Ravne na Koroškem – Ravenski občinski svet bo danes na izredni seji sprejemal odlok, ki bo za kupce parcel v bodočem novem naselju hiš Kotlje III občutno podražil komunalni prispevek. Prepričani so, da jih hoče občina izigrati in tako pokriti svoj strošek pri davku na promet z nepremičninami, župan pa pravi, da so jih na morebitno podražitev opozorili pred nakupom. 

Občina Ravne je lani aprila na dražbi prodajala 24 zemljišč v Kotljah skupne površine 33.600 kvadratnih metrov, na katerih bo nastalo novo naselje stanovanjskih hiš. Prodali so 15 parcel, za katere so iztržili 476.000 evrov ali 63.000 evrov več od izklicne cene, ki je znašala 32 evrov za kvadratni meter komunalno neopremljenega zemljišča. Kot je povedal eden od dvanajstih ogorčenih kupcev Dejan Pešl, so jim na informativnem sestanku pred dražbo na občini povedali, da bo komunalni prispevek za povprečno veliko parcelo (850 kvadratov za parcelo in hišo s 150 kvadrati bivalne površine) znašal 5713 evrov, tako kot je določeno v občinskem odloku. Po sprejetju občinskega prostorskega načrta so na Ravnah določili enotne cene za obračun komunalnega prispevka za celotno občino. Danes pa namerava občina na izredni seji za naselje Kotlje III sprejeti drugačen odlok, po katerem se cena komunalne opreme v omenjenem primeru zviša na 8257 evrov.

Pritegnil jih je nizek prispevek

»Ko so nas vabili k nakupu parcel, nas je pritegnil nizek komunalni prispevek in tudi s strogimi pogoji za nakup smo se strinjali,« pravi Pešl in dodaja, da se jim je zdelo neobičajno, da je bil za kupce v pogodbah predviden dvoodstotni davek na promet z nepremičninami.« Novembra so se ponovno pozanimali, ali bo komunalni prispevek takšen, kot so jim ga obljubili. »Referentka je to potrdila, češ da je za vso občino enak.« Pogodbe so dobili januarja, nato pa so jih z Dursa pri odmeri plačila davka na promet z nepremičninami opozorili, da morajo plačati še dodatnih 20 odstotkov davka, in ne samo dva odstotka, kot jim je obljubljala občina. »Občino smo opozorili, da je v pogodbi zapisan dvoodstotni davek, in zavedajo se, da nam ne morejo zaračunati ničesar, česar ni v pogodbi. Toda dva tedna po tem je prišlo obvestilo za spremembo komunalnega prispevka. Očitno občina išče sredstva, da si povrne razliko v davku, ki ga bo morala sama plačati.«

Naselje Kotlje III obsega tudi 20.000 kvadratnih metrov zemljišč v zasebni lasti, in kot trdi Pešl, je eden od teh lastnikov pred mesecem dni že plačal komunalni prispevek po enotni ceni, torej bistveno bolj poceni. »Tudi mi bi ga lahko že plačali po starem, če se ne bi zapletlo z davkom,« je prepričan Pešl. Poudarja, da je občina s kupnino in akontacijo za komunalni prispevek (4000 evrov, ki so jih morali plačati ob nakupu) od kupcev že iztržila več kot pol milijona evrov, pri čemer sploh še ni prodala vseh parcel, upoštevajoč nepovratna sredstva pa bo na koncu po mnenju razočaranih kupcev po ovinkih prišla do dobička.

Župan: Opozorili smo jih

Župan Tomaž Rožen obtožbe zavrača in pravi, da so kupce na morebitno podražitev opozorili pred nakupom. Pojasnjuje, da je bila komunalna oprema (ceste, kanalizacija, vodovod, ravnanje z odpadki) v Kotljah III zelo draga, saj so jo morali zgraditi povsem na novo, kar je občino stalo 765.500 evrov. »Kupcem bomo od tega obračunali le 226.000 evrov, razliko bo pokrila občina.« Kljub temu bodo morali plačati več kakor drugje v občini. »Kjer je zemljišče že komunalno opremljeno, občina tako rekoč nima stroškov s tem, vendar mora graditelj prav tako plačati 5700 evrov komunalnega prispevka,« je dejal Rožen. »Tukaj pa bi glede na to, da smo morali vse opremiti povsem na novo, kupci morali plačati 18.000 evrov, če bi jim zaračunali polno ceno.« O spremembi odloka v zadnjem trenutku pa župan pravi, da je to zaradi višjih ali nepredvidenih stroškov opreme mogoče na območjih, kjer je sprejet prostorski načrt, in da so kupcem to možnost omenili pred nakupom. Izvajalca za gradnjo so izbrali na javnem razpisu.