Občina Tišina bivši gederovski mejni prehod le dobila brezplačno

V stavbi TIC bo prodajalna, servis koles in hostel.

Objavljeno
01. junij 2017 13.24
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Gederovci − Od včeraj je v Gederovcih znova odprt TIC, namenjen tranzitnim gostom, ki prehajajo mejo z Avstrijo, in stacionarnim gostom iz avstrijske Radgone in turističnih krajev v Pomurju. Ker vlada objekta bivšega mejnega prehoda v Gederovcih ni hotela brezplačno dati občini Tišina, je namreč ta v začetku letošnjega leta Turističnoinformacijski center zaprla in se z vlado pogajala naprej.

Pogajanje je bilo uspešno, saj so se na pravosodnem ministrstvu, verjetno tudi zaradi nekaj neuspešnih poskusov prodaje, vendarle odločili, da objekt občini prepustijo brezplačno. Še konec lanskega leta so namreč v Upravi RS za izvajanje kazenskih sankcij, ki je bila upravljavec objekta v imenu pravosodnega ministrstva, trdili, da bodo objekt znova poskušali prodati, kupnino pa da bodo porabili za investicijsko vzdrževanje zaporov in da se zato ne strinjajo z brezplačnim prenosom objekta na občino Tišina.

Te dni je občina podpisala pogodbo o brezplačnem prenosu, po besedah župana Franca Horvata pa se že pripravljajo na to, da objekt temeljito prenovijo in mu dajo nekaj novih vsebin. Tako naj bi v prihodnjem letu v nadstropju stavbe uredili hostel, v pritličju bo še naprej TIC, poleg njega pa prodajalna domačih kmečkih pridelkov in izdelkov ter popravljalnica koles. Ob stavbi bodo uredili in z vsem potrebnim opremili še postajališče za avtodome.

Sicer pa ima stavba mejnega prehoda v Gederovcih tudi precej burno in zanimivo preteklost, saj so se tu prve dni osamosvojitvene vojne leta 1991 spopadli pripadniki slovenske policije in teritorialne obrambe na eni in graničarji takratne JLA in oboroženi zvezni cariniki, ki so jih v bližino mejnega prehoda pripeljali z vojaškimi helikopterji, na drugi strani. Jugoslovanski vojski mejnega prehoda ni uspelo zavzeti in zvezni cariniki tako tu niso prevzeli kontrole meje in prehoda. Tudi ta del preteklosti stavbe bo morda nekoč del zgodbe, ki jo bodo ponudili obiskovalcem.