Občina Tržič ne bo obnavljala žičnic na Zelenici

Za tehnični pregled naprav je zmanjkalo denarja, ohranili bodo zgolj zgornji del smučišča.

Objavljeno
28. september 2012 14.13
Posodobljeno
29. september 2012 09.00
hanc/Zelenica
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Tržič - »Želimo narediti Ljubljani najbližje turno smučarsko središče,« je v nemalo čustveni razpravi o tem, koliko denarja naj občina še letos zagotovi smučišču Zelenica, dejal župan Borut Sajovic. Žičniške naprave bodo na tržiškem simbolu obratovale le še do 31. oktobra.

Za zagotovitev obratovanja v naslednji sezoni bi morala občina Tržič kot lastnica dotrajanih sedežnic, starih 46 in 47 let, na 20 hektarov velikem smučišču zagotoviti približno 100.000 evrov, od tega bi samo temeljiti pregledi (ti so obvezni zaradi spremenjenega pravilnika o tehničnih pregledih žičnic) stali 60.000 evrov.

Varnost je na prvem mestu

Potem ko ni bilo odziva k javnemu-zasebnemu partnerstvu, so tržiški občinski svetniki z rebalansom proračuna v četrtek zvečer sklenili, da se bo Zelenica, na kateri ne umetno zasneževanje ne osvetljevanje nista dovoljena, v prihodnje preusmerila v vzporedne zimske dejavnosti.

Kot je pojasnil župan Sajovic, kateremu je, kot je poudaril, varnost na prvem mestu, je družba RTC Zelenica, ki je doslej upravljala z žičniškimi napravami, izrazila namero za nadaljnje pogodbeno sodelovanje, vendar to ni možno, ker ima blokiran račun.

»Če bomo Zelenico zaprli zdaj, jo bomo za vedno. Bil sem smučar in me boli srce ... Res pa je, da je vzdrževanje izredno drago,« je opozoril svetnik Pavel Rupar. Svetnik Ignac Primožič je bil še bolj slikovit: »Tržičani, potem ko je dokončno propadel tudi smučarski klub, izgubljamo svojo paradno disciplino. To je enako, kot so Jesenice in hokej ... Z navadnim oglasom ne bo nič. Kdo pa bi hotel priti v Tržič, kjer je toliko negativne energije?«.

Zelenica bo ostala privlačna za turne smučarje

Z dodatnimi 50.000 evri bo občina Tržič zagotovila, da se bo vzdrževalo dostopne poti, delovanje koče s 50 ležišči na Zelenici, v kateri uspešno dela gorniški center, kupila bo rabljen snežni teptalec in poskrbela, da se bodo opravili tehnični pregledi na vlečnicah Plana in Ciciban na vrhu Zelenice, kateri bi uporabljali gostje koče.

Nekaj upanja je v zadnjih dneh sprožilo tudi pismo, da se za nakup hotela v lasti Kompasa MTS na Ljubelju, ki je prazen od spomladi, in posledično tudi za smučišče, zanima skupina iz okolice Škofje Loke. Zagotovo pa bo Zelenica ostala privlačna za turne smučarje, kajti z nedavno odprto vremensko postajo je zanesljivejše tudi napovedovanje snežnih plazov.