Občina v vrtec brez dovoljenja vselila otroke

Enota Videk v novomeški občini zaradi pomanjkljivosti ni dobila uporabnega dovoljenja. Vpisana ni niti v razvid. »Gre za delo na črno«.

Objavljeno
12. januar 2018 19.01
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto – Novomeška upravna enota zaradi pomanjkljivosti pri tehničnem pregledu ni izdala uporabnega dovoljenja za nov vrtec Videk v Bršljinu, samo dva dni po tem pa je občinska uprava kljub temu dovolila, da se vanj vseli 110 malčkov. »Uporabno dovoljenje je na poti, saj je stavba zelo urejena,« je dejala ravnateljica vrtca Pedenjped Meta Potočnik.

Potočnikova je prepričana, da je vrtec tudi varen, le zunanje igrišče ni urejeno, ker da vreme gradbincem ni dovoljevalo, da bi ga dokončali. »Mi smo kot uporabniki zelo veseli, da smo v tako lepem in sodobnem objektu,« je povedala Potočnikova o novozgrajeni vrtčevski enoti Videk, o kateri pa na šolskem ministrstvu pravijo, da ni vpisana niti v razvid izvajalcev javno veljavnih programov.

Uporabno dovoljenje je po določilih zakona o graditvi objektov (ZGO-1) pogoj za začetek uporabe objekta. Brez njega in vpisa v razvid vrtca ne bi smeli odpreti, zato gre v tem primeru za delo na črno, je za Delo povedal glavni šolski inšpektor Tomaž Rozman. Vodstvo vrtca bo prihodnji teden obiskala šolska inšpektorica, da se bo na kraju samem prepričala o (ne)spoštovanju zakonodaje.

Zunanja ureditev ni v skladu z gradbenim dovoljenjem

Na novomeški upravni enoti so povedali, da je glavna pomanjkljivost zunanja ureditev, ki ni izvedena skladno z gradbenim dovoljenjem, je za Delo povedala načelnica novomeške upravne enote Mateja Sotler Štor. Za gradnjo vrtca je z novomeško občino že novembra 2016 podpisalo pogodbo podjetje Markomark Nival, ki bi moralo vrtec zgraditi do začetka tega šolskega leta. Ker se to ni zgodilo, je morala občina za otroke poiskati začasne prostore v bližnjem vrtcu Ostržek ter najeti še prostore Plesnega studia Novo mesto. Po besedah prokurista podjetja Markomark Nival in njegovega polovičnega lastnika Marka Glaviniča so gradnjo zaupali svojemu podizvajalcu, ljubljanskemu podjetju Optimum skupina, ki pa mu v štirih mesecih ni uspelo zgraditi šestoddelčnega vrtca v vrednosti 871.000 evrov brez davka. Naloga podjetja Markomark Nival je bila izdelati projekt ter pridobiti gradbeno in uporabno dovoljenje. Sogovornik je povedal, da je komisija pri tehničnem pregledu ugotovila nekaj manjših pomanjkljivosti in imela na opravljena dela minimalne pripombe ter da je »vrtec lep in tak, kot mora biti«.

Pripombe tudi na požarno varnost

Glede zunanjega igrišča je Glavinič povedal za dogovor z občino, da zaradi vremenskih razmer zunanjih igral ne postavijo, zdaj pa nameravajo položiti travnati tepih, da bo vse skladno s predpisi. V pravilniku o minimalnih tehničnih pogojih sicer ne piše, da bi bilo slabo vreme lahko vzrok za nedokončanje zunanjega igrišča. Za nameček so z upravne enote še sporočili, da je pomanjkljiva tudi predložena dokumentacija: projekt izvedbenih del, dokazilo o zanesljivosti objekta in navodil za njegovo obratovanje in vzdrževanje. Pripombe imajo še na izvedbo nekaterih zaključnih gradbenih in inštalacijskih del, na pomanjkljivosti pri zagotavljanju požarne varnosti in zdravja pri delu ter na izvedbo kanalizacijskega priključka. Novomeška občina ima zdaj tri mesece časa za odpravo nepravilnosti. Župan Gregor Macedoni je napovedal, da si bodo v prihodnjih tednih prizadevali za čimprejšnje dokončanje zunanjih površin in za pridobitev uporabnega dovoljenja.