Občina vztraja pri prenovi Podmežakle

Za dvorano 9,5 milijona. Jeseničani lahko danes ostanejo brez lige Ebel, ki je bila prvi motiv za prenovo.

Objavljeno
22. maj 2012 21.27
Podmežakla
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Jesenice – Danes bo padla odločitev o prihodnjem sodelovanju hokejskega kluba Jesenice v ligi Ebel. Čeprav so možnosti za obstanek minimalne in je usoda kluba tudi sicer zelo negotova, na občini ne dvomijo o upravičenosti nadaljevanja 9, 5 milijonov evrov vredne prenove športne dvorane Podmežakla.

Prav sodelovanje prvega jeseniškega moštva na visoki ravni lige Ebel leta 2007 je namreč občino spodbudilo, da se je lotila prenove, dodatno spodbudo in priložnost za obnovo so v občinski upravi videli tudi v organizaciji predtekmovalne skupine evropskega prvenstva v košarki. Predvsem prvi razlog je zaradi negotovega nadaljnjega sodelovanja HK Jesenice v ligi Ebel izgubil prepričljivost, evropsko prvenstvo v košarki pa bo enkraten dogodek, ki ne bo zagotavljal dolgoročne zasedenosti dvorane, s katero bi upravičili smiselnost prenove.

Na vprašanje Dela kakšen scenarij imajo pripravljen, če HK Jesenice v ligi Ebel ne bo več sodeloval, z občine niso neposredno odgovorili. Župan Tomaž Tom Mencinger je dejal le, da »je bil hokej že pred Ebel ligo in bo tudi še naprej«. Pomisleke o smiselnosti prenove dvorane zgolj za enotedensko tekmovanje na najvišji ravni (EP 2013 v košarki) in za delovanje mlajših hokejskih selekcij, kegljačev na ledu, umetnostnih in rekreativnih drsalcev ter igralcev curlinga na nižjih ravneh Zoran Kramar, direktor občinskega Zavoda za šport, ki upravlja dvorano, zavrača. Pravi, da dvorano prenavljajo za naslednjih 50 let in ne le za izvajanje športnih prireditev.

»Športna dvorana Podmežakla je pomemben del športno rekreativne infrastrukture za občino Jesenice in širšo okolico, tudi v mednarodnem smislu in pomenu«, je dejala Božena Ronner z občine Jesenice. Gradnja oziroma rekonstrukcija športnih objektov in zagotavljanje pogojev za različne programe, je pomembna naloga lastnikov, pravijo na občini. Športni objekti morajo biti urejeni v skladu z mednarodnimi normativi, je še dodala Ronnerjeva, čeprav bodo najzahtevnejša merila morali izpolnjevati le za košarkarsko prvenstvo.

Športna dvorana Podmežakla je pozimi zasedena od sedme ure zjutraj do 22. ure zvečer, je povedal Zoran Kramar. Najem dvorane stane 80 evrov na uro, vendar gabodo do jeseni podražili zaradi višjih obratovalnih stroškov.