Občina za obnovo pogorele šole čaka denar države

Po ustnih zagotovilih naj bi denar za obnovo pogorele OŠ Stara Cerkev dobili v nekaj dneh

Objavljeno
29. maj 2014 19.21
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje - »Na nedavnem sestanku z ministroma za finance in izobraževanje smo se dogovorili, da bo država zagotovila 1,3 milijona evrov za dokončanje obnove pogorele Osnovne šole (OŠ) Stara Cerkev,« pravi kočevski župan Vladimir Prebilič in dodaja: »Če temu ne bo tako, se bodo dela ustavila.«
OŠ Stara Cerkev, ki je pogorela pred skoraj letom dni, 9. junija lani, danes ni še niti pod streho. Dela so se skoraj ustavila. Občina je namreč po štirimesečni pripravi in usklajevanju investicijske dokumentacije šele konec decembra lani podpisala pogodbo z izvajalcem, konkretna dela pa so se začela januarja.

Občinski delež so porabili

Občinski delež investicije - 970.000 evrov zavarovalnine - je zdaj porabljen. »V mesecih usklajevanja se z ministrstvom nismo pogovarjali o sofinanciranju, ampak o investicijski dokumentaciji,« pravi Prebilič. Skupaj so se dogovorili, da šole ne bodo samo obnovili, ampak da bodo z nekoliko dražjo investicijo, ki se je povzpela na 2,4 milijona evrov, stavbo tudi energetsko sanirali, zamenjali način ogrevanja in stavbo v notranjosti nadgradili oziroma spremenili razporeditev razredov.

Na občini Kočevje so pričakovali finančno pomoč države, saj je šolski minister Jernej Pikalo takoj po požaru zagotovil, da v tako izjemnih primerih država pomaga pri sofinanciranju obnove. »Ko je bil investicijski program potrjen, je bil zapisan tudi delež sofinanciranja države v višini 1,3 milijona evrov, preostanek do 2,4 milijona evrov pa bo zagotovila občina,« razlaga Vladimir Prebilič.

Podpisa aneksa ni bilo

Toda 4. maja, ko naj bi podpisali aneks, s katerim bi zagotovili državni delež pri obnovi stavbe, do podpisa ni prišlo. »Z 970.000 evri lahko hišo le zapremo, ne moremo pa začeti z inštalacijami in drugimi deli v notranjosti,« pravi Prebilič.

Prejšnji teden so se tudi sestali z vodstvom šole, svetom zavoda in svetom staršev, kjer je prvič slišal, pravi kočevski župan, da bo država zagotovila 380.000 in 400.000 evrov za nadaljevanje obnove šole. »Tega nisem vedel, čeprav je investitor in ustanovitelj OŠ Stara Cerkev občina Kočevje,« pravi Prebilič o prizadevanju nekdanjega župana Janka Vebra in sedanjega predsednika državnega zbora.

Ta je pred dvema dnevoma dejal, da bodo na ministrstvu za šolstvo za obnovo pogorele šole prerazporedili 300.000 evrov z investicij, ki se ne izvajajo, del denarja pa naj bi zagotovili tudi iz državne proračunske rezerve. »Vsega tega denarja pa ne bi bilo potrebno zagotavljati, če bi bila obnova OŠ Stara Cerkev izpeljana po prvotnih načrtih,« pravi Janko Veber o skromnejših načrtih, po katerih bi šolo samo obnovili, ne pa energetsko ali kako drugače nadgradili.

Občina: Dražja obnova je bila prava izbira

Na občini Kočevje še vedno menijo, da so se odločili prav, ko so izbrali dražjo različico obnove. »Danes oziroma v teh dneh pričakujemo pogodbo v podpis, tako da bomo dobili obljubljeni denar in bomo z deli nadaljevali,« pravi Prebilič, ki pričakuje, da se bo s tem uresničilo to, kar so se dogovorili pred osmimi meseci. Če se bo dogovorjeno uresničilo, še dodaja Prebilič, bo obnova šole končana v predvidenem roku in bodo novo šolsko leto začeli v obnovljenih prostorih.