Občina Zagorje kupuje Medijske toplice

Medijske toplice zaprte propadajo že od leta 2009, zagorska občina bi jih kupila, če bi bilo premoženje prosto hipotek.

Objavljeno
17. april 2012 21.15
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Zagorje - »Velika sramota skoraj v središču Slovenije« so hotelski kompleks Medijske Toplice v pismu vodstvu občine Zagorje imenovali krajani Izlak. Hotel propada že od jeseni 2009, ko so ga štajerski lastniki »začasno« zaprli, da bi preprečili izgubo. Zdaj bi ga kupila občina Zagorje.

»Nakup nas zanima pod pogojem, da bo celotno premoženje prosto hipotek in da v holdingu PSZ uredijo lastništvo z lastniki lokalov. V nasprotnem pa lahko občina glede na to, da so Medijske toplice zasebna last, v katero ne moremo posegati, lastnike le pozove, naj povedo, kakšne načrte imajo,« je za Delo povedal zagorski župan Matjaž Švagan. Neuradno je PSZ, ki ima več kot 3600 delničarjev, kompleks pripravljen prodati za 2,1 milijona evrov. Za pojasnila o prodaji smo klicali tudi Darka Zupanca, vendar so nam v tajništvu PSZ dejali, da je odsoten, naslova njegove elektronske pošte pa da ne poznajo.

O Medijskih toplicah bodo Zagorjani odločali na eni od prihodnjih sej občinskega sveta in nanjo povabili predstavnike lastnikov. Ni pa seveda mogoče poseči v lastniško strukturo in se lotiti sanacije propadajočih Toplic, kot to zahtevajo Izlačani, zgroženi nad tem, da je objekt, v katerega so prispevali s samoprispevkom, postal tarča vandalov in nočno pribežališče mladih. »Nenazadnje bi lahko v toplicah zagotovili tudi nekaj prepotrebnih delovnih mest,« so zapisali v pismu.

Lastnik družbe Medijske toplice prihaja iz Celja, to je združeni holding PSZ, Poslovni sistem v večinski, 73-odsotni lasti finančnika Darka Zupanca. Medijske toplice, d. d., so v njem pristale leta 2010 s pripojitvijo odvisne družbe Trdnjava Holding; zdaj so ena od dvanajstih odvisnih družb sistema. Po zadnjih dostopnih podatkih je izlaška družba v letu 2009 pridelala 150.000 evrov izgube. To je bil tudi eden od razlogov, da so jo zaprli. Leta 2010, ko je bila ves čas zaprta, pa je sodeč po bilancah PSZ, ustvarila dodatnih 99.000 evrov izgube. Poleg tega nad nepremičninami Hotela Medijske toplice, d. d., po podatkih istega vira »visi« tudi dobrih 900.000 evrov hipotek za kreditne obveznosti povezane družbe Aholding, d. o. o. Kompleks je bil po podatkih iz zemljiške knjige še leta 2009 obremenjen s petimi milijoni evrov hipotek za posojila, najeta pri Poštni banki Slovenije, A Banki in A Banki Vipa. Skupina PSZ je imela do bank konec leta 2010 še 63 milijonov drugih obveznosti, ki so bile zavarovane s hipotekami na nepremičninah; vrednost teh je 112 milijonov evrov.

Med razlogi za zaprtje hotela so celjski lastniki doslej navajali neuspešne poskuse, da bi usodo kompleksa reševali v sodelovanju z lokalno skupnostjo. Švagan očitke zavrača, o pričakovanjih Celjanov pa meni, da so bila odločno previsoka. Za petmesečni najem letnega bazena oziroma za najem sto kvadratov gostinskega dela, 1200 kvadratov bazenskega in dodatnih 1500 kvadratov okolice je hotel lastnik iztržiti 75.000 evrov. V Zagorju ocenjujejo, da bi samo za zagon kopališča in naprav po vseh teh letih potrebovali pol milijona evrov.