Občine pričakujejo, da jim bo bo nova vlada prisluhnila

»Vsaj v dosedanjih govorih Cerarja, je bilo zaslediti, da bo vodil spravljivo politiko,« je dejal Štihec.

Objavljeno
14. julij 2014 15.04
bakal gol
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Murska Sobota/Pivka - Predsednika Skupnosti občin Slovenije (SOS) Anton Štihec in Združenja občin Slovenije (ZOS) Robert Smrdelj pričakujeta, da bo nova vlada najverjetnejšega mandatarja Mira Cerarja prisluhnila argumentom in izkušnjam lokalnih skupnosti in da bo vodila dogovorno politiko glede morebitnih sprememb, povezanih z lokalno samoupravo.

Predsednik SOS Štihec je za STA izrazil upanje, da je izid nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitev, po katerih je po sicer še neuradnih podatkih prepričljivo zmagala Stranka Mira Cerarja (SMC), za občine pozitiven.

»Vsaj v dosedanjih govorih Cerarja, ki je najverjetnejši novi mandatar, je bilo zaslediti, da bo vodil spravljivo politiko. To pomeni, da ne bo sprejemal odločitev, če ne bo prej družbenega konsenza,« je dejal Štihec, ki pričakuje tudi, da če se bodo določene spremembe nanašale na občine, se bo novi mandatar z občinami oz. združenji, ki zastopata občine, o tem pogovoril in jim prisluhnil ter se šele nato odločil za določene spremembe.

SOS za zmanjšanje števila občin

Župan Mestne občine Murska Sobota Štihec, ki na splošno meni, da je izid nedeljskih volitev »velika nezaupnica prejšnji vladi«, je poudaril še, da SOS že dlje časa zahteva sistemske spremembe in rešitve na področju lokalno samouprave. Vendar ob tem opozarja, da ne more nekdo preprosto reči, da se bo ukinilo določeno število občin. V SOS se po njegovih besedah strinjajo, da je treba zmanjšati število občin, vendar mora biti to nekako dogovorjeno in s preverljivimi podatki dokazano.

Predsednik ZOS Smrdelj, sicer župan Občine Pivka, pa je v komentarju za STA dejal, da je rezultat volitev odraz tega, da Slovenci želijo svežino in spremembe, nekaj, kar nas bo popeljalo iz krize. Isto po njegovih besedah pričakujejo tudi na lokalni ravni. Predvsem si želijo resne razprave o najboljših rešitvah za občane. Smrdelj verjame, da se bo dalo predvsem s stranko SMC, ki je na volitvah nesporno zmagala, peljati resno razpravo in da bo mogoče doseči smiselne in pametne rešitve.