Občine se za sodelovanje niso odločile

Po prvotnem načrtu za trebanjski regijski center za ravnanje z odpadki (CERO) Globoko bi sodelovalo tudi devet notranjskih občin, a se te za sodelovanje niso odločile. Po besedah trebanjskega župana Alojzija Kastelica zaradi zaostrovanja pogojev v pogodbi.

Objavljeno
19. oktober 2009 15.34
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Trebnje - Po načrtu za trebanjski regijski center za ravnanje z odpadki (CERO) Globoko naj bi poleg dolenjskih pri projektu sodelovalo devet notranjskih občin, ki do predvidenega roka pogodbe niso podpisale. Zaradi njihovega nesodelovanja je trebanjski CERO uvrščen med projekte drugega reda, kljub temu pa v trebanjski občini z njim nadaljujejo.

 

Glede na to, da je pogodbo za projekt, v okviru katerega bodo sortirali, demontirali in pred odlaganjem obdelovali odpadke ter odlagali preostanke odpadkov, podpisalo deset dolenjskih občin s skupaj nekaj več kot 56.000 prebivalcev, bo trebanjski CERO uvrščen med centre 2. reda, je povedal trebanjski župan Alojzij Kastelic.

 

Prvotno so načrtovali, da bi v projektu sodelovalo tudi devet notranjskih občin, ki bi zaradi njihovega posebnega ravnanja z odpadki sodelovale le s 6000 tonami preostanka odpadkov letno, tako Kastelic, vendar se te za sodelovanje niso odločile.

 

Kot razlog odločitve notranjskih občin je Kastelic navedel zaostrovanje pogojev v pogodbi, do katerega je prišlo s strani skupine svetnikov trebanjskega občinskega sveta, po njegovi oceni pa zaradi nizkega snovnega toka odpadkov notranjsko nesodelovanje na spremembo projekta ne bo vplivalo.

 

Zmanjšali se bodo le stroški, ki so jih predvideli za dograditev infrastrukture zbirnih centrov in prekladalnih postaj v prispevnem območju devetih občin, prav tako pa tudi ne bo bistvenih sprememb v shemi sofinanciranja s strani desetih občin v deležu 15 odstotkov, je dejal.

 

Po njegovih besedah za projekt trenutno izdelujejo dokument identifikacije investicije in pripravljajo cenitve obstoječe infrastrukture, ki jo bo mogoče vključiti vanj, pri odločitvi notranjskih občin pa po Kasteličevem mnenju še lahko pride do sprememb, saj so mu, kot je dejal, na ministrstvu za okolje in prostor povedali, da ne vidijo druge možnosti, kot da se devet notranjskih občin projektu priključi.

 

Ker so pred dnevi na območju Trebnjega pričeli z gradnjo obvoznice, sta na današnji novinarski konferenci v Trebnjem župan Kastelic in podžupan Jože Povšič predstavila tudi to, ko sta dejala, pomembno povezavo Trebnjega in Mirnske doline, ki se bo navezovala na novo dolenjsko avtocesto, hkrati pa bo razbremenila promet skozi Trebnje in družbi Trimo Trebnje omogočil normalno pot do avtoceste.

 

Po podatkih predstavnikov republiške Družbe za avtoceste in Družbe za državne ceste je izvajalec gradnje SCT že uveden v delo, gradnjo pa mora dokončati v roku enega leta oz. do jeseni, ko naj bi bil odprt tudi avtocestni odsek mimo Trebnjega, je še povedal Povšič.