Občine si bodo zgradile novo fiziatrijo

Zdravstveni dom Maribor bo v letu dni dobil nove prostore za fizikalno in rehabilitacijsko medicino.

Objavljeno
03. oktober 2014 23.22
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor – Po več letih priprav se začenja gradnja objekta službe za fizikalno in rehabilitacijsko medicino Zdrav­stvenega doma (ZD) Maribor, kjer so včeraj podpisali pogodbo z izvajalcem in položili temeljni kamen. Več kot 2,8 milijona vreden projekt je skupna naložba dvanajstih občin.

Služba za fizikalno in rehabilitacijsko medicino ZD dr. Adolfa Drolca Maribor že vrsto let opravlja delo v pretesnih in nefunkcionalnih prostorih, v katerih ponekod odpada omet, okna se ne dajo odpirati, vonja se kanalizacija ... A čez predvidoma leto dni teh težav ne bo več, saj bodo v tem času dobili nove prostore: za potrebe službe za fizikalno medicino bodo dozidali objekt na dvorišču centralne lokacije ZD.

Naložba v nove prostore fiziatrije, vredna 2.832.000 evrov, vključuje rušitev pritličnega dvoriščnega objekta in prestavitev vročevoda, dozidavo objekta za fizikalno in rehabilitacijsko medicino ter rekonstrukcijo D-objekta in dvoriščnega pritličnega objekta, je pojasnil direktor ZD Jernej Završnik.

Novogradnja bo po njegovih besedah obsegala 3900 kvadratnih metrov površin, od tega jih bo 2000 namenjenih dejavnosti fizioterapije, 1900 pa garažnim prostorom. Za izvedbo del so na javnem razpisu med šestimi ponudnik izbrali podjetje Gokop iz Zgornje Kungote.

Vodja službe za fizikalno in rehabilitacijsko medicino ZD Maribor Bojana Bauman Silič je včeraj povedala, da bo v novih, lepših prostorih terapija lahko individualna, pacientov pa jim ne bo več treba seliti iz prostora v prostor. Zadovoljna je tudi, ker bodo znova lahko začeli delno izvajati hidroterapijo, ki so jo morali v starih prostorih ukiniti.

»Naša velika želja je bil tudi velik bazen, a zaradi financiranja te dejavnosti si ga nismo mogli privoščiti,« je še omenil direktor Završnik. Denar za novogradnjo bodo dobili iz proračunov občin ustanoviteljic ZD; največji delež, dobrih 63 odstotkov, mora pokriti Mestna občina Maribor, preostali delež pa si bo razdelile okoliške občine.