Občine uspešne s tožbami proti ministrstvu

Tolminska občina je dobila tožbo proti ministrstvu zaradi nepravilnosti pri razpisu za energetsko sanacijo javnih stavb.

Objavljeno
24. september 2013 23.47
mocnik/sc tolmin
Blaž Močnik in slovenski dopisniki
Blaž Močnik in slovenski dopisniki

Upravno sodišče je ugodilo tožbi tolminske občine, ki jo je ta, tako kot še nekaj drugih občin, vložila proti ministrstvu za infrastrukturo zaradi nepravilnosti pri aprila končanem razpisu za energetsko sanacijo javnih stavb. Sodni spor so dobili še vsaj v Cerknem in Laškem.

Na ministrstvu (MZIP) zadeve včeraj niso hoteli komentirati, ker da še niso prejeli sklepa sodišča, prav tako nam niso povedali, kako bodo zagotovili najmanj pet milijonov (odvisno od uspešnosti drugih občin na sodišču) za uresničitev neupravičeno zavrnjenih projektov. Za sanacijo stavb v lasti občin bo država 108 projektom namenila dobrih 50 milijonov evrov.

Izbiranje prejemnikov blizu SDS

Župani, ki so sprožili upravni spor, so se povezali in od ministrstva menda dobili zagotovilo, da bo priskrbelo denar za dokončanje projektov v dveh letih in v obsegih, kot so bili prijavljeni na prvi razpis, če sodišče pritrdi tožnikom.
V Tolminu in Cerknem so bili aprila najglasnejši kritiki postopka izbiranja, ki ga pred menjavo oblasti po hitrem postopku izpeljalo ministrstvo za infrastrukturo pod vodstvom Zvonka Černača. Za neuspeh je bil po njihovem mnenju kriv politični klientelizem SDS. »Izločeni smo bili na podlagi politične odločitve. Padel je ukaz in ta se je izvršil,« je še danes prepričan župan Cerknega Miran Ciglič.

To po njegovem dokazuje tudi seznam prejemnikov sredstev, ki ga je poleg Černača sestavljal še član SDS Silvo Škornik kot vodja strokovne in projektne skupine. Takrat so izpadle izključno občine z neodvisnimi župani ali župani napačne politične opcije za Janševo vlado, od 18 projektov občin, ki so dobile denar pozneje, pa le štirje župani niso bili iz SDS ali SLS.

Tolminci so opozarjali, da je ministrstvo istega dne zahtevalo dodatna pojasnila o stroškovni razmejitvi med občino in šolskim ministrstvom zaradi tamkajšnje gimnazije in nato poslalo dopis, da se vloga občine zavrže. Na Černačevem ministrstvu so opozorila iz Tolmina ignorirali, za sodišče pa je bila to bistvena kršitev postopka in je tudi zato pritrdilo občini.

V Tolminu so zdaj previdno zadovoljni, saj bo ministrstvo najbrž moralo odobriti 2,3 milijona evrov za sanacijo Šolskega centra Tolmin. »Mi smo svoje opravili povsem korektno, zato zdaj upravičeno pričakujemo denar. Za nameček smo svoj delež za obnovo že zagotovili v proračunu,« pravi tolminski župan Uroš Brežan.

Občina Cerkno je na razpisu za 1,1 milijona evrov vredno sanacijo OŠ pogorela, ker ni zagotovila svojega deleža. Toda takrat občina proračuna še ni sprejela, zato se je odločila za tožbo in bila uspešna. Župan Ciglič ostaja previden in ne pričakuje, da bo občina kmalu dobila 85-odstotno finančno pomoč pri projektu.

Bo ministrstvo držalo besedo?

Župan Laškega Franc Zdolšek pravi, da bo držal ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela za besedo, ker da je ta tožečim občinam pred časom zagotovil, da bodi financirali vse projekte, ki bodo uspešni v upravnem sporu. Laško je dobilo tožbo za 860.000 evrov vredno energetsko sanacijo OŠ Primoža Trubarja, občina pa od tega pričakuje 678.000 evrov pomoči. »Zdaj pa čakamo, če se bo to res zgodilo,« pojasnjuje Zdolšek.

Zaradi sodnega uspeha Tolmincev, Cerkljanov in Laščanov tudi v Hrastniku nestrpno pričakujejo odločitev sodišča. Na razpisu je občina kandidirala za 2,5 milijona evrov evropskega denarja, celoten projekt obnove Osnovne šole narodnega heroja Rajka pa je vreden 3,5 milijona. Župan Miran Jerič je dejal, da tolminsko razsodbo pozna in da bi bila njihova »težko kaj drugačna«. »Upam, da bo sodišče odločilo še ta teden, in to nam v prid, vprašanje pa je, kje bo ministrstvo dobilo denar za izvedbo.«

Za sofinanciranje tudi Zgornje Pirniče in Kočevje

Vodja oddelka za investicije na občini Medvode Katja Gomboši Telban je povedala, da so se na razpis prijavili za sofinanciranje nadomestne gradnje vrtca v Zgornjih Pirničah. »Točk smo imeli dovolj, zavrnjeni pa smo z obrazložitvijo, da gre za nadomestno gradnjo. Občina se je pritožila in sprožila upravni spor, ker je bila v razpisu navedena tudi možnost financiranja nadomestnih objektov,« pravi Gomboši Telbanova.

Čeprav zadeva še ni končana, so na novi lokaciji ob šoli prejšnji mesec začeli graditi vrtec, ki bo sprejel 116 otrok. Naložba je vredna dva milijona evrov, polovico te vsote je rezervirane v letošnjem proračunu, polovica bo v proračunu za prihodnje leto.

Upravni spor je sprožila tudi občina Kočevje, ki je pridobila skoraj dva milijona evrov za štiri projekte, zavrnjena pa je bila za sofinanciranje skoraj milijon evrov vredne energetske sanacije najbolj potratne javne zgradbe v Kočevju - OŠ Ob Rinži. Odločitve sodišča še niso prejeli.