Občine za manj pokrajin

Predsedstvo skupnosti občin Slovenije ocenjuje, da paket pokrajinske zakonodaje ni dober, zato so pozvali ministrstva, naj znova proučijo možnosti za ustanovitev manj pokrajin.

Objavljeno
27. marec 2007 22.05
Ljubljana – Predsedstvo skupnosti občin Slovenije, ki se je sestalo v Kranju, je ocenilo, da paket pokrajinske zakonodaje vsebinsko ni dober, zato so pozvali ministrstva, naj znova proučijo možnosti za ustanovitev manj pokrajin in jasno določijo kriterije za njihovo ustanavljanje. Župani so imeli veliko pripomb zlasti k financiranju pokrajin in so vladi predlagali, da se v financiranje vključi tudi izvirni finančni vir, ki bi pokrajinam omogočil večjo avtonomijo. Ob vlade želijo dobiti tudi jasne izračune o učinkih in porabi pokrajin.

Z večjim delom pokrajinske zakonodaje so zadovoljni v poslanski skupini socialnih demokratov. »Razen zakona o financiranju pokrajin so vsi primerni za nadaljnjo obravnavo,« je po današnjem srečanju z ministrom za lokalno samoupravo Ivanom Žagarjem povedal poslanec SD Bojan Kontič. Pri financiranju predstavnike SD moti, da pokrajine nimajo lastnih neodvisnih virov, kar naj bi Žagar v sodelovanju z ministrstvom za finance skušal popraviti. V stranki se bodo v torek na seji predsedstva odločali še o združevanju državnih upravnih organov s pokrajinskimi, zato pričakujejo, da jim bo minister za javno upravo Gregor Virant predstavil svojo rešitev. V SD sicer soglašajo, da bi bila morda ustanovitev lastne pokrajine za Ljubljano smiselna, vendar opozarjajo, da bi to verjetno povzročilo še več novih pokrajin v njeni okolici, s čimer bi njihovo število preseglo smiselno delitev države.