Občinska hiša vseh Šrotov

Začelo se je še eno sojenje za občinsko stavbo, tokrat NT&RC ne toži občine, temveč občina toži medijsko hišo

Objavljeno
07. december 2015 16.11
NTRC
Brane Piano
Brane Piano
Celje - Odkar se je leta 2009 Mestna občina Celje po več desetletjih le vpisala kot lastnica stavbe v Prešernovi ulici, v kateri domuje medijska hiša Novi tednik in Radio Celje (NT&RC), se medsebojne tožbe kar vrstijo. Danes se je pred sodnico Vlasto Pepelnjak Plut začelo še sojenje, v katerem Mestna občina Celje od NT&RC zahteva 81 tisoč evrov za uporabo stavbe v letih 2007-9.

Celjski župan Bojan Šrot je leta 2009 potem, ko je bila mestna občina lastnica stavbe že najkasneje od leta 1982, le naročil vpis lastništva v zemljiško knjigo, leta 2010 pa je z zdaj že pokojnim bratom in direktorjem NT&RC Srečkom Šrotom podpisal pogodbo o najemnini. Potem so se začele vrstiti medsebojne tožbe.

NT&RC je MO Celje tožil za neplačane račune za oglaševanje, ki pa jih na občini niso našli, občino je tožil tudi na lastništvo stavbe in tožbo izgubil, zdaj pa NT&RC čaka še na nadaljevanje sojenja, v katerem od MO Celje zahteva povrnitev vlaganj v stavbo.

Vmes je kratek čas NT&RC vodil tretji izmed bratov Boško Šrot, od aprila pa je direktorica NT&RC njegova soproga Anica Šrot Aužner. Ta je preko svojega podjetja Atka Prima tudi večinska lastnica medijske hiše.

Sodnica je danes sprejela predlog odvetnice NT&RC, da zasliši celjskega župana Bojana Šrota, čeprav je odvetnik MO Celje temu nasprotoval rekoč, da župan kot zakoniti zastopnik občine o tem ne more vedeti veliko.

Stranki se pred začetkom obravnave za plačilo 81 tisoč evrov nista pobotali, je pa odvetnica NT&RC umaknila predlog za zaslišanje Srečka Šrota, ker to več ni mogoče, za Anico Šrot Aužner pa dejala, da o zadevi ne more dovolj izpričati, saj je od prej ne pozna. Zato bo sodnica izprašala župana Bojana Šrota, kaj o vsem ve in zakaj ni bilo mogoče, da bi NT&RC stavbo, za katero jim nihče ni zaračunaval najemnine, v vseh letih pred vpisom lastnine v dobro MO Celje, ni že priposestvoval.

Čeprav je odvetnik MO Celje dejal, da je župan o tem delno pričal že v izgubljeni tožbi NT&RC, s katero je družba hotela dobiti lastništvo nad stavbo in je pravnomočna ter v spisu, se je sodnica odločila, da župana vendarle povabi na prostor za priče. To se bo zgodilo februarja 2016.