Obeležili 150-letnico Slomškove smrti

Praznovanja Slomškove nedelje v Mariboru se je udeležilo več kot 2000 vernikov. Nuncij: Napake 
je treba popravljati.

Objavljeno
23. september 2012 20.21
Blaženi Anton Martin Slomšek - zavetnik kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijskega slovstva
 Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Slomškova nedelja, ki je danes potekala v Mariboru, je bila vrhunec praznovanja 150. obletnice smrti škofa Antona Martina Slomška. Pred stolnico, kjer se je zbralo več kot dva tisoč vernikov, je bila popoldne praznična sveta maša, ki jo je vodil apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz.

Eno od njegovih sporočil je bilo, da je treba v življenju pokazati več pokore, molitve in ponižnosti. »Prav te kreposti danes pogosto manjkajo v življenju Cerkve. Ko Cerkev spominja, da je treba spoštovati božje in cerkvene zapovedi, in zahteva, da sprejmemo posledice neodgovornega ravnanja tudi s pokoro v dobro vseh nas in Cerkve, moramo to sprejeti. Napake je treba popravljati in vsaj tako povrniti svojo verodostojnost. Človeško je delati napake, če pa se nočemo popraviti, to prihaja iz zla,« je v pridigi dejal Juliusz Janusz. Mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek je pred mašo v izjavi za medije povedal, da je blaženi Slomšek ogromno storil za poenotenje Slovencev, s prenosom sedeža škofije iz Št. Andraža v Maribor pa je omogočil nadaljnji razvoj naroda in jezika. »To Slomškovo leto je velik klic v naš svet za moralno in etično življenje. Sam si je za to izredno prizadeval. Današnji čas, zaznamovan z vsemi krizami na moralnem, materialnem, gospodarskem in političnem področju, je še kako potreben klicev k enotnosti in moralnosti,« je dejal Turnšek.

Na Slomškovi nedelji se je zbrala večina najvišjih cerkvenih dostojanstvenikov pri nas, med njimi ljubljanski nadškof Anton Stres, upokojeni mariborski nadškof Franc Kramberger in škofje drugih slovenskih škofij. Slomškovo leto sicer tokrat obhajajo pod geslom Svetost prenavlja svet, praznovanje pa bodo sklenili 26. novembra, na Slomškov rojstni dan.