Začetek praznikov prinaša deževje in gneče na cestah

Do petka močno deževje, možnost razlivanja rek in poplavljanja morja. Promet proti mejnim prehodom s Hrvaško bo povečan.

Objavljeno
26. april 2017 12.53
Mejni prehod Sečovlje
Š. P., STA
Š. P., STA

Ljubljana − Vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso) opozarjajo, da bo od danes do petka popoldne padla večja količina dežja. Zaradi tega bodo močneje narasli vodotoki, ponekod so možna razlivanja manjših rek in hudourniških vodotokov. Tudi morje ob slovenski obali lahko ob večerni plimi poplavi nižje dele obale.

Po podatkih Arsa bo od danes do petka dopoldne padla večja količina dežja. Največ ga bo padlo v zahodni Sloveniji, od 100 do več kot 250 litrov na kvadratni meter, drugod večinoma od 40 do 100 litrov na kvadratni meter, le na jugovzhodu lahko tudi manj. Meja sneženja bo večino časa nad 2000 metri nadmorske višine, le v noči na petek se bo spuščala in krajevno bo lahko za krajši čas snežilo tudi do okoli 800 metrov nad morjem.


Vir: meteo.si

Zaradi obilnih padavin bodo močneje narasli vodotoki. V četrtek so na izpostavljenih mestih možna razlivanja manjših rek in hudourniških vodotokov, sprva v zahodni Sloveniji, čez dan pa tudi drugod po državi, zlasti v hribovitih delih severne in severovzhodne Slovenije, opozarjajo vremenoslovci.

Verjetni so tudi večkratni porasti vodotokov. Naraščanje rek se bo nadaljevalo v noči na petek. Zlasti v porečjih Vipave, Save Bohinjke in srednje Save, Savinje, Dravinje in Kolpe so možna razlivanja rek predvidoma na običajnih območjih vsakoletnih poplav.

Danes in v četrtek bo ob večerni plimi, med 21. in 23. uro, gladina morja ob slovenski obali povišana. Pri tem lahko morje poplavi nižje dele obale, še opozarjajo vremenoslovci.

Pričakovati je povečan promet na cestah

Zaradi prihajajočih praznikov in šolskih počitnic bo promet na slovenskih cestah že danes, zlasti pa v prihodnjih dneh močno povečan, še posebej proti obali in mejnim prehodom s Hrvaško, je za STA opozorila Anita Drev z Avto-moto zveze Slovenije (AMZS). Največjo gnečo je pričakovati prav danes, zaradi povratkov domov pa v ponedeljek in torek.


Foto: Roman Šipić/Delo

Med 27. aprilom in 2. majem bo promet zelo povečan v smeri proti morju in drugim turističnim krajem. Največjo gnečo pričakujejo prav danes popoldne ter v četrtek dopoldne. Slovenskim voznikom se bodo v petek predvsem v smeri proti Hrvaški pridružili tudi turisti iz drugih držav.

Najbolj obremenjeni odseki in mejni prehodi bodo od Ptuja do mejnega prehoda Gruškovje, kjer je promet dodatno oviran zaradi gradnje avtoceste. Zelo obremenjeni bodo tudi dolenjska avtocesta med Ljubljano in mejnim prehodom Obrežje ter mejni prehodi Metlika, Slovenska vas in Rigonce, pa tudi ceste od Ljubljane proti mejnim prehodom Sečovlje, Dragonja, Starod in Jelšane.

S klikom na to povezavo najdete najbolj aktualne prometne informacije

Povečan promet v obratni smeri na AMZS pričakujejo v ponedeljek predvsem zaradi vračanja tujih turistov. Zaradi konca šolskih počitnic in vračanja slovenskih turistov bodo ceste obremenjene tudi v torek, še pravijo na AMZS.

Voznikom priporočajo, da pred odhodom na pot preverijo stanje na slovenskih cestah in mejnih prehodih.