Obeta se razmah gradenj v zdravstvu

Letos začetek gradnje desetih novih urgentnih centrov in nadaljevanje že šesto leto odprte urgence v Ljubljani.

Objavljeno
10. januar 2013 21.58
LJUBLJANA 12.06. 2012 gradnja heliodroma. Foto: ALESS CCERNIVEC/Delo
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – V naložbe v zdravstvu bo letos in prihodnje leto vloženih 93,8 milijona evrov, od tega 23,7 milijona nepovratnih evropskih sredstev. Z njimi nameravajo zgraditi ob bolnišnicah deset novih urgentnih centrov, z domačim denarjem pa nadaljevati gradnjo urgence ter hematologije UKC Ljubljana in onkologije UKC Maribor.

Novi urgentni centri bodo zgrajeni ob bolnišnicah v Mariboru, na Ptuju, v Murski Soboti, Celju, Novem mestu, Brežicah, Trbovljah, Izoli, Novi Gorici in na Jesenicah. Izpuščena je bolnišnica v Slovenj Gradcu, ker je tam potreben večji poseg (rušenje ene stavbe, gradnja večje) in torej večja naložba. V vse je vključen tudi nakup opreme. Urgentni centri bodo različno veliki, a bodo omogočali enako, torej standardizirano obravnavo po vsej državi. Največji bo v Mariboru (2000 kvadratnih metrov in skoraj devet milijonov evrov), najmanjši v Brežicah (400 kvadratov in 1,6 milijona evrov). Omogočili bodo povezavo primarne in sekundarne (bolnišnične) zdravstvene službe, s tem pa bolj kakovostno 24-urno zdravstveno varstvo, je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar.

Bolnišnice morajo čim prej pripraviti projektno dokumentacijo. Prednjačijo Brežice, za katere je že objavljen razpis za izvedbo gradnje, za mariborsko in izolsko urgenco bo razpis za izvajalce objavljen predvidoma marca. Vsi urgentni centri morajo biti končani do konca leta 2014.

Tretjina urgence UKC do konca 2014

Urgenco v UKC Ljubljana (objekt se uradno imenuje diagnostično-terapevtski center – DTS) bodo letos gradili naprej, je povedal Gantar, ki je lani, ko je postal minister, gradnjo ustavil. Temeljni kamen za novo urgenco je položil minister Andrej Bručan (skupaj z direktorjem SCT Ivanom Zidarjem) zdaj že oddaljenega leta 2007. Sklenjena pogodba je predvidevala 19,8 milijona evrov in dokončanje del leta 2008. Vendar se je kmalu zapletlo in gradbišče, na katerem nenehno ropotajo stroji in motijo delo z bolniki, je še daleč od dokončanja. Kaj je prinesla revizija projekta?

»Preveč se je popuščalo in upoštevalo vse želje. Investicija se je z načrtovanih 19.000 kvadratnih metrov povečala na skoraj 50.000 kvadratnih metrov in na 140 milijonov evrov. Vse rešitve so zasnovane zelo razkošno. Če si predstavljate, da je samo za kuhinjo namenjenih skoraj 20 milijonov, potem veste, da je hudo! V kuhinjo nismo več mogli poseči, a druge razkošne rešitve je revizija oklestila, kjer je bilo mogoče. Tako bomo zmanjšali stroške za približno 40 do 50 milijonov evrov,« je dejal minister.

Bistvo revizije pa je, da je gradnjo DTS razdelila na faze. Prvotni projekt je namreč predvideval celovito gradnjo, torej vse naenkrat, kar pa že doslej ni šlo, zdaj pa je po Gantarjevih besedah zaradi finančne krize to popolnoma nemogoče. Še ta mesec bo tako objavljen javni razpis za gradbeno-obrtniška dela za ožji del urgence in prometni terminal. Na ministrstvu načrtujejo izbor izvajalca v treh mesecih po razpisu, končanje te faze – skupaj 17.000 kvadratnih metrov – pa do konca leta 2014.

Helikopterji z bolniki na streho UKC marca

Do konca leta 2014 bo v uporabo predana približno tretjina celotne gradnje urgence. V DTS bodo urejeni prostori za internistično prvo pomoč (sedem ambulant, reanimacija, dnevni hospital, opazovalni enoti, prostori za izolacijo bolnikov, pomožni prostori, pisarne), služba nujne medicinske pomoči (šest ambulant, opazovalna enota, pomožni prostori), ultrazvok, rentgen in skupni prostori (zbiralnica perila, sanitarije, elektrovozlišča) ter druga in tretja klet (tehnični prostori). »S tem bomo največjo stisko bolnikov in zdravnikov odpravili,« je dejal minister.

Končan bo tudi prometni terminal, to je sto metrov dolg in 15 metrov širok hodnik za dostop in dovoz do nove urgence. V okviru te faze bosta do konca 2014 končana druga in prva klet prometnega terminala (centralna skladišča, tehnični prostori), do tretje gradbene faze pa prva klet (reševalna postaja, skladišča, pralnica), prav tako prvo nadstropje (laboratoriji) in drugo nadstropje.

Del nove urgence je tudi helikopterska ploščad na vrhu, ki je že končana. V roku dveh tednov bo dobila uporabno dovoljenje, nato potrebuje še obratovalno dovoljenje, načrtujejo na ministrstvu. Helikopterji bodo začeli na njej pristajati predvidoma marca, ko bodo bolnike z dvigalom lahko prepeljali iz helikopterja naravnost do ustreznega nadstropja v centralni zgradbi UKC.

Razpisi odprti za vse večje izvajalce

Minister Gantar napoveduje večjo spremembo v zasnovi razpisov. Doslej je moral imeti gradbenik za gradnjo zdravstvenih objektov reference iz gradenj v zdravstvu. Zaradi te določbe je bil v dolgem obdobju (vsaj 15 let) edini graditelj v zdravstvu SCT (Ivana Zidarja). Minister je napovedal, da bodo razpise odprli za širši krog izvajalcev: »Če neko gradbeno podjetje zgradi hotel v tujini, je najbrž usposobljeno graditi bolnišnico v Sloveniji.«