Obisk nove Lipice po novem letu

Opravljen tehnični pregled. Kobilarni Lipica je uspelo v petih mesecih začeti in končati naložbo, vredno 5,6 milijona evrov.

Objavljeno
25. november 2015 18.18
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič

Lipica – Obiskovalci Lipice se bodo januarja lahko prvič odpravili na sprehod in ogled tistih predelov posestva, ki so bili do zdaj javnosti nedostopni. Končuje se namreč prenova, ki jo je država financirala s 5,6 milijoni evrov iz svojega in evropskega proračuna.

Po tehničnem pregledu, opravljenem v torek ta teden, bo Kobilarna Lipica predvidoma v ponedeljek, torej v roku, določenem za izvedbo projekta, prejela uporabno dovoljenje za obnovljeno poslopje bodočega muzeja kulinarike in graščino, v kateri bodo knjižnična kavarna, prostori za raziskovalno in izobraževalno dejavnost ter uprava. Prostore bodo s pohištvom, informacijsko in avdiovizualno tehnologijo opremili v naslednjih treh tednih.

Čistilna naprava že redno obratuje, tudi javna razsvetljava in optično omrežje. Obnovili so zdaj enosmerno cesto iz smeri Sežane in nekatere druge poti po posestvu. Uredili so tri drevorede in zasadili 580 dreves. Obnovili so tudi ploščad za zbiranje deževnice, dva kala in dve ledenici, trg, terasaste vrtove pred graščino. Lipica ima zdaj svojo drevesnico in 5,2 kilometra novih ograj.

Za ponudb Lipice je ključno, da se obiskovalcem odpira celotno posestvo z vso tehnično kulturno dediščino. Posestvo bodo lahko spoznavali sami, z vodnikom ali pa si bodo obisk lahko načrtovali in izvedli s pomočjo mobilne aplikacije, ki jo bodo prilagodili tudi slepim in slabovidnim."Naš cilj je, da bi bila lipiška izkušnja obiskovalca avtentična, izkušnja po meri zahtevnega evropskega gosta, dosegljiva le tu in nikjer drugje, mi pa bomo ponudbo nadgrajevali," je za Delo pojasnil vodja projekta Bor Zgonc.

Denar za obnovo Kobilarne Lipica je že lansko poletje obljubil tedanji minister za gospodarstvo Metod Dragonja, zeleno luč za črpanje pa je šele junija letos prižgal minister Zdravko Počivalšek. Na vprašanje, kako je lipiškemu zavodu uspelo v petih mesecih dokončati naložbo, vredno 5,6 milijona evrov, pa je Zgonc odgovoril: "O tem bi lahko napisal knjigo, na kratko pa lahko rečem le to, da se je ekipa v projekt zagnala, kot da bi šlo za njen lastni projekt, kar velja tudi za vse glavne izvajalce Makro 5 gradnje, Godina gradbeništvo, Cid čistilne naprave Koper in njihove podizvajalce."