Obiskovalcem gradu Snežnik več kot le kava

Po šestih letih od končane obnove gradu Snežnik se obiskovalcem obeta celovita ponudba gostinskih storitev in kulturnih prireditev.

Objavljeno
10. junij 2014 19.29
Grad Snežnik jeseni
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Kozarišče − Ministrstvo za kulturo je izmed dveh ponudb za najemnika grajskih pristav izbralo podjetje Elgo-Nova, direktorja in lastnika Boštjana Uleta iz Loške doline.

»Naša družba je pred časom že imela gostinski lokal, potem pa smo se usmerili v izvedbo elektrostoritev, na primer sončnih elektrarn in elektrifikacije objektov, smo pa tudi koncesionar javne razsvetljave v občini Cerknica. Že pred leti pa smo začeli iskati primeren lokal za oživitev gostinske dejavnosti in z razpisom ministrstva za kulturo nam je to zdaj uspelo,« je včeraj pojasnil Boštjan Ule.

Od leta 2005 je bilo v obnovo gradu in pristav vloženih 5,5 milijona evrov, od tega 2,3 milijona evropskih, v državni proračun pa se je ves ta čas vračala le vstopnina za ogled gradu. Minister za kulturo Uroš Grilc je zdaj izpolnil oktobra lani dano obljubo, da bodo pristave ponovno zaživele v prvi polovici leta 2014.

Boštjan Ule pričakuje, da bo uporabno dovoljenje dobil v mesecu dni, potem pa bodo gostilno takoj odprli, še v sezoni. Gostišče bo nudilo prenočitve v petih apartmajih, večjo in manjšo jedilnico, veliko sejno dvorano. Najemnik bo sam uredil zunanjo teraso, lastnik objektov pa dvorišče oziroma okolico. Elgo-Nova bo ministrstvu za približno 770 kvadratnih metrov opremljenih prostorov plačeval 2755 evrov najemnine.

Boštjan in Tamara Ule sta se s petletno najemno pogodbo zavezala, da bosta poskrbela za bogato kulinarično, etnološko in širšo kulturno ponudbo, na primer tematske prireditve, poroke in protokolarne dogodke, umetniške kolonije in delavnice ter viteške igre. Najemnika bosta sodelovala z Narodnim muzejem Slovenije, ki upravlja grad Snežnik, ter pri iskanju najboljših rešitev pri dodatnem opremljanju prostorov.

Uletova sta »v tim entuziastov«, kot sta sama pojasnila, vključila znana domačina, kuharja Roka Tratnika in kulturnika Miha Razdriha, za izpolnitev pričakovanj ministrstva, ki hoče pri Snežniku zagotoviti višjo raven turizma, pa bosta morala nekaj kadra tudi na novo zaposliti.