Območje prepovedi paše in uporabe krme zoženo na 730 metrov

Vsi vzorci krme, odvzeti v okolici mesta nesreče v vrhniškem Kemisu, so bili ocenjeni kot skladni in varni.

Objavljeno
07. junij 2017 23.36
Maja Prijatelj Videmšek
Maja Prijatelj Videmšek

Ljubljana - Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je prejela rezultate analiz petih vzorcev krme, ki so bili dodatno odvzeti v okolici mesta nesreče v vrhniškem Kemisu in v smeri potovanja onesnaženega oblaka. Vsi vzorci so bili ocenjeni kot skladni in varni. Zaradi novih dejstev se je zmanjšal krog s prepovedjo oziroma omejitvijo paše in uporabe krme iz 1,6 kilometra na 730 metrov (zoženo območje), so sporočili iz Medresorske delovne skupine za usklajevanje aktivnosti, povezanih s posledicami požara v podjetju Kemis.

Lastnikom zemljišč izven zoženega kroga, ki so jim bile izdane inšpekcijske odločbe o prepovedi paše in uporabe krme, pridobljene po 15. maju, torej na dan požara, bodo izdane odločbe o ukinitvi ukrepa prepovedi, medtem ko lastnikom zemljišč v zoženem krogu že izdane odločbe ostajajo v veljavi, kakor tudi navedene prepovedi.

Kmetovalci bodo seznanjeni z načinom odstranitve krme

Na travniških površinah znotraj zoženega kroga 730 metrov je paša še vedno prepovedana. Za krmljenje je prepovedano uporabljati tudi krmo (seno in silažo), ki je bila iz teh površin pospravljena v obdobju od požara (prva košnja). To krmo bodo morali imetniki odstraniti kot odpadek v skladu z okoljsko zakonodajo ali pa sami dokazati, da ne vsebuje dioksinov.

Po pridobitvi kategorizacije odpadka (krme kontaminirane z dioksini) bo znan tudi način njegove odstranitve. O tem bodo kmetovalci seznanjeni. Preden bodo kmetje pričeli uporabljati travo druge košnje (paša, siliranje, sušenje) bo Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin odvzela dodatne vzorce na ožjem območju okoli vira kontaminacije. Če bodo rezultati analiz ustrezni, bodo kmetje drugo košnjo lahko uporabili za pripravo krme in pašo brez omejitev.

Solata znotraj zoženega območja še vedno ni za uživanje

Na podlagi novo pridobljenih rezultatov analiz se spreminjajo tudi navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje za prebivalce znotraj zoženega območja. Glavna sprememba je, da lahko zelenjavo in sadje, ki še rasteta (npr. fižol, krompir, korenček, paradižnik, jabolka), normalno pridelujejo. Zelenjavo in sadje, ki sta bila izpostavljena požaru in sta zrasla do te mere, da sta zdaj primerna za uživanje (npr. solata, blitva, špinača, jagode) morajo še vedno zavreči. Priporoča se tudi menjava peska v peskovniku za otroke.

Še naprej odsvetovana uporaba kapnice

Za prebivalce zunaj zoženega območja ne veljajo več previdnostna, temveč le še splošna higienska priporočila: pred uporabo morajo zelenjavo in sadje temeljito oprati, otroci naj imajo omejen stik z zemljo in travo. Še naprej pa je tako za prebivalce z ožjega kakor širšega vplivnega območja odsvetovana uporaba kapnice.

V četrtek ob 9. uri bo začela delati prva mobilna ekipa, ki bo obiskala prebivalce, ki so se evidentirali kot zainteresirani in jim bo posredovala ustrezna pojasnila. Ekipa je sestavljena enako kot informacijska pisarna, ki se je v prostorih občine Vrhnika odprla danes: iz strokovnjaka za varovanje zdravja in strokovnjaka za varno hrano, logistično pa jim bodo pomagali pripadniki civilne zaščite Vrhnika.

Tabela Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin z rezultati vzorčenj.