Obnavljanje čistilne naprave naplavlja ovadbe in sodbe

Z dvema ločenima tiskovnima konferencama so se na Ptuju spopadli ptujski župan in dva švicarska podjetnika.

Objavljeno
03. oktober 2014 11.15
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Dva švicarska podjetnika dokazujeta, da ptujska čistilna naprava ne deluje optimalno in to zato, ker jima investitorji niso dovolili opraviti njunega dela do konca. Na včerajšnji tiskovni konferenci sta obtoževala ptujskega župana Štefana Čelana koruptivnosti in laži, občina pa naj bi jima dolgovala še 880 tisoč evrov. 

Tožbo proti ptujski občini za navedeni znesek je podjetje Tibora International, ki je v lasti Bojana Kalchbrennerja, že izgubilo na ptujskem okrožnem in mariborskem višjem sodišču, zdaj pa čaka še na odločitev vrhovnega. "Sodišče na Ptuju nam je dalo prav, razsodilo pa drugače," je prepričan Kalchbrenner. Čistilno napravo je projektiral Kurt Hager s svojim podjetjem Kuster + Hager. Tibora pa je s Cestnim podjetjem Maribor (CPM) podpisalo partnersko podizvajalsko pogodbo za dobavo in montažo strojne tehnološke opreme ter dobavo in montažo elektro opreme v skupni vrednosti 7.025 milijonov evrov. Glavni izvajalec, ki je dela dobil na javnem razpisu, je bilo CPM, ki pa je sredi leta 2011 propadlo in po njegovem stečaju bi bilo treba dela nadaljevati. Mestna občina Ptuj je po zagotovilih župana Štefana Čelana plačala glavnemu izvajalcu vsa opravljena dela. Podizvajalci so imeli pogodbe sklenjene s CPM in ne občino Ptuj, po strinjanju s CPM pa je ta Tibori z nekaj asignacijami sama poplačala za dobrih 1,4 milijona evrov opravljenega dela.
Glavni greh investitorja pa je očitno v tem, da je s propadom CPM in posledično izgubo pogodb s podizvajalci, morala dela končati čimprej, saj je za 34,5 milijonsko naložbo dobila skoraj 90 odstotkov evropskih sredstev, pa je bilo dokončanje del vezano na rok - pa še dvakrat je morala prositi za podaljšanje in zaradi tega tudi izgubila del evropskih sredstev. Ker je medtem neznano kam izginila prav dokumentacija za ptujsko čistilno napravo, je bilo manjkajoča dela treba sprojektirati na novo, za dokončanje del pa so na javnem razpisu izbrali drugega izvajalca.
Kalchbrenner in Hager pa sta sredi letošnjega septembra Štefana Čelana ovadila za poslovno goljufijo, goljufijo na škodo EU, za jemanje podkupnine in oškodovanje občine in njunih podjetij in Kalchbrenner je na tiskovni konferenci, ki sta jo sklicala, vsepoprek blatil državo, oblast in občino, še posebej pa ptujskega župana.
Le dve uri prej je Štefan Čelan na svoji tiskovni konferenci zanikal poteze, za katere ga Švicarja obtožujeta. "Z nobenim od njunih podjetij občina ni imela nobene pogodbe in nobene obveznosti do njiju. Vsa opravljena in potrjena dela pa smo plačali CPM in z javnim denarjem ne moremo dvakrat plačati istega dela in opreme." Toda nepoplačanih podizvajalcev CPM v tem poslu je očitno še veliko več. Na konferenci se je dramatično zapletlo takoj, ko je pomurski podjetnik Anton Casar povedal, da je sam podpisal pogodbo s Tiboro, plačila pa ni dobil. Dobil pa je tožbo proti Tibori, a ta je v pogodbo mimo vednosti investitorja le-tega  zadolžila, da poplača, kar ne bo plačala ona. Ptujska čistilna naprava bo očitno morala očistiti še veliko problemov, ki jim je botrovala.