Obnova kinogledališča jezi Tolmince

Rešitev za celovito prenovo 50 let starega kinogledališča v mestnem središču je bila izbrana brez natečaja.

Objavljeno
12. julij 2013 16.31
Blaž Močnik, Delo
Blaž Močnik, Delo

Tolmin – Tolminska občina bo obnavljala stavbo kinogledališča v mestnem središču, vendar se velik del javnosti skupaj s krajevno skupnostjo ne strinjajo ne s postopkom poteka projekta ne z novo podobo objekta.

»Objekt je bil pred 50 leti načrtovan premišljeno, zdaj pa se na hitro posega v njegovo arhitekturo. Porušen bo celoten izgled mestnega trga in Tolmin bo postal drugačen,« je prepričan predsednik tolminske krajevne skupnosti Andrej Vidmar.

Projekt novega kinogledališča, ki ga je izdelal arhitekt Tomaž Mohorko, so precej kritizirali zaradi spremenjene zunanjosti, saj bo s celovito prenovo glavno pročelje proti trgu v celoti spremenjeno, odstranjeno bo tudi vso sedanje okrasje.

Nasprotniki takšne obnove pravijo, da so tovrstni posegi nedopustni, ker da med drugim kršijo tudi varovanje stavbne dediščine in odlok o varovanju naselbinske dediščine.

Projekt bo stal približno 2,4 milijona evrov

Pred kratkim so imeli na javni občinski predstavitvi pomisleke tudi na funkcionalnost dvorane, saj se bo število sedežev zmanjšalo s 304 na 257, na gibanje obiskovalcev in postavitev garderobe, medtem ko je dobrodošlo predvsem povečanje odra in sprememba dvorane v enoten parter brez delitve z balkonom.

Projekt bo stal približno 2,4 milijona evrov, občina, ki še ni hotela komentirati pripomb javnosti, pa bi denar zbrala iz popotresne obnove in evropskih skladov. Občini očitajo še, da je za obnovo stavbe, ki jo je leta 1952 načrtoval arhitekt France Tomažič, izdelala samo eno rešitev brez arhitekturnega natečaja.

»To je objekt vseh Tolmincev, zato bi jih lahko že veliko prej vprašali za mnenje, ne glede na to, kako se lahko uradno vodi postopek. Nič nimamo proti prenovi, ampak naj poteka na način, ki ohranja kulturno in arhitekturno dediščino. Stavbo naj se pusti tako, kot je,« je dejal Valter Valentinuzzi iz Društva za ohranjanje in razvoj Tolmina (DOR).

Za DOR predlog projekta pomeni korak nazaj, saj bo prenovljena dvorana estetsko in funkcionalno slabša od sedanje. Občini predlaga statično obnovo in urejeno notranjost, da bi imela večjo zmogljivost od sedanje. Krajevna skupnost bo uradno stališče sprejela prihodnji teden, Vidmar pa upa, da ga bo občina tudi upoštevala.