Obnova samostana na Ptuju se bo nadaljevala februarja

Druga faza bo stala 1,7 milijona evrov, tretja pa predvidoma 3,2, zatem pa bo treba preurediti še okolico

Objavljeno
22. januar 2014 07.46
Posodobljeno
22. januar 2014 08.00
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ptuj - Če ne bo zapletov z izbiranjem izvajalcev, bodo izbrani že prihodnji mesec nadaljevali obnovo ptujskega dominikanskega samostana. Lani septembra so odprli kongresno in kulturno dvorano v nekdanji dominikanski cerkvi, v drugi fazi bodo statično utrdili in obnovili preostale zidove samostanskega kompleksa.

Urejanja dvorane se je Ptuj lotil za svojo partnersko vlogo pri evropski prestolnici kulture za leto 2012 - a so se gradbena dela začela šele oktobra 2011 in se namesto v osmih mesecih končala v 23 mesecih, tako da je kulturno prestolovanje bilo že zdavnaj mimo. Zamuda je bila predvidljiva že ves čas, le da občina Ptuj ni poslušala strokovnjakov, ki so napovedovali zahtevna arheološka sondiranja in predvsem dragocene restavratorske najdbe in zahtevne konservatorke naloge. Odkritij pa je bilo toliko, da so morali mnoge kar pustiti nedokončane (slikarije in freske križnega hodnika, grobnice v nekdanjem lapidariju cerkve ...), ker je zmanjkalo denarja.

Za gradbeno obnovo cerve in križnega hodnika je občina Ptuj plačala 4,3 milijone evrov (približno 2 milijona od tega je dobila iz evropskega sklada za regionalni razvoj), država pa je za arheologijo in konservatorski program podpisala svoj 2,1 milijonski delež, a doslej izplačala le 1,4 milijone. Tako prva faza obnove še vedno ni zaključena ne fizično in ne finančno.

Podobno napako zdaj ponavljajo pri načrtovanju druge faze. Odgovorni konservator Robert Peskar je že velikokrat opozoril, da so tudi v nadstropju križnega hodnika mnoge freske, baročne poslikave, štukature in najdena gotska okna, kar bo zahtevalo veliko časa in tudi denarja. Ko bi vsaj bili pred drugo fazo končali zaostala dela iz prve faze, pa jih niso mogli.

V tej drugi fazi ne bodo dobili nobenih novih dokončno urejenih prostorov. Za ta dela je mestna občina Ptuj dobila polovico ali 849 tisoč evrov (iz programa regionalnega razvoja 2007 -2013), sama pa bo dodala drugo polovico in plačala davek na dodano vrednost, tako da bo celotna faza vredna predvidoma 1,716 milijona evrov. V tej ceni je tudi obnova celotnega preostalega ostrešja.

Ko bodo ta dela končana, pa bo potrebnih še okrog 3,2 milijona evrov, da bi usposobili vse preostale prostore v samostanskem kompleksu. V njem bo še ena večnamenska dvorana, pa še štiri manjše dvoranice za kongresno delo po skupinah, nekaj razstavnega prostora in nekaj prostora za upravo, ki bo skbela za dogajanje v centru in upravljala z njim. Prvotno zamišljeno pokritje notranjega kvadratnega dvorišča pa ni prestalo presoje spomeniške stroke, zato ga v projektni dokumentaciji za nadaljevanje obnove ne bo več.

Za podstrešje že urejene samostanske cerkve za zdaj še ni določeno, kaj naj bi bilo v njem. Projektanti iz Enote Ljubljana predlagajo razstavišče, na Ptuju pa zdaj vsi mrzlično iščejo prostor, kjer bi lahko razstavili drobno arheološko gradivo, saj je po dveh letih že popolnoma jasno, da je bilo uskladiščenje arheološkega bogastva v resnici velika napaka tega mesta. Zamisli, da bi nekaj arheologije pokazali nekje v dominikanskem samostanu, pa v resnici samo odlagajo resno nalogo, ki se je bo moralo mesto čimprej lotiti: zgraditi ali urediti bo moralo arheološki muzej.

Po obnovi samostanskega kompleksa pa bo treba urediti še park pred njim in dvorišče za njim, prav tako pa nabrežje od samostana do Drave, kjer je predviden dostop do reke in poseben letni oder na njej.