Obnovili največjo stavbo ribniške osnovne šole

Občina Ribnica in država zagotovili denar za zamenjavo strehe in energetsko sanacijo stavbe C.

Objavljeno
15. oktober 2014 17.59
Simona Fajfar, Ribnica
Simona Fajfar, Ribnica

 

Ribniško OŠ dr. Franceta Prešerna, ki ima podružnični šoli v Dolenji vasi in Sušju, letos obiskuje 751 učencev. Največ, kar 650 učencev, obiskuje pouk v Ribnici, v stavbah A, B in C. Največja je stavba C, kjer ima pouk 330 učencev. Zgrajena je bila leta 1969, vendar je bila šele po 46 letih obstoja prenovljena

 

»Obnova je zaradi vremena nekoliko kasnila, vendar bomo sedaj imeli manjšo porabo energije in tudi stroške,« je ob današnji otvoritvi prenovljene zgradbe povedala Andreja Modic, ravnateljica OŠ dr. Franceta Prešerna, ki je tudi zadovoljna, da se jim v prihodnjih letih obetajo večje generacije otrok.

 

Občina Ribnica je za energetsko obnovo stavbe C pridobila kohezijska sredstva za energetsko obnovo javnih stavb. Iz tega naslova so pridobili 282.000 evrov, od tega je bilo evropskega denarja 152.000 evrov. Uredili so fasado zgradbe, energetsko sanirali kleti, pritličje, izolirali podstrešje, zamenjali stare radiatorje ter dodatno toplotno izolirali ogrevalni sistem.

 

 »Med pregledom zgradbe pa smo ugotovili, da energetska sanacija stavbe C ne bo dovolj, ker je dotrajana tudi streha. Zato smo projekt razširili in z občinskim denarjem obnovili streho,« je dejal ribniški župan Jože Levstek. Občina je za to iz proračuna namenila skorajda 69.000 evrov.

 

S letošnjo naložbo bo ribniška osnovna šola zmanjšala rabo energije in izpustov CO2 toplogrednih plinov v okolje. Predviden letni prihranek toplotne energije je 214 MWh.