Obravnava ustavnosti referenduma o sodniških plačah prekinjena

Ustavno sodišče je prekinilo obravnavo, na kateri je presojalo, ali bi z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju in novele zakona o sodniški službi lahko nastale protiustavne posledice.

Objavljeno
05. november 2009 12.49
Ka. Ž./STA
Ka. Ž./STA
Ljubljana - Ustavno sodišče je prekinilo obravnavo zahteve DZ, naj presodi, ali bi z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve novel zakona o sistemu plač v javnem sektorju in zakona o sodniški službi lahko nastale protiustavne posledice. Obravnavo bo nadaljevalo v ponedeljek, ko je predvidoma mogoče pričakovati odločitev, so sporočili z ustavnega sodišča.

 

Kot je znano, je DZ je na izredni seji 5. oktobra na predlog koalicije sprejel sklep, da zahtevo za razpis referenduma o sodniških plačah, ki so jo konec septembra vložili poslanci SDS in SNS, pošlje v presojo ustavnemu sodišču. V primeru, da ustavno sodišče ne bo ugotovilo protiustavnih posledic, bo moral DZ razpisati referendum.

 

Zahtevo za ustavno presojo so podprli v koalicijskih SD, Zares, DeSUS in LDS, medtem ko so opozicijske SDS, SNS in SLS ustavni presoji nasprotovale.Po mnenju koalicije noveli sodniške plače usklajujeta z odločbo ustavnega sodišča, po mnenju opozicije pa je povečanje sodniških plač v času gospodarsko-finančne krize neprimerno.