Obrtna cona Srmin še en gradbeniški polom

Podjetje Marc se izgovarja na težave s Primorjem, koprskim obrtnikom pa je prekipelo.

Objavljeno
31. avgust 2012 22.17
reut*Evro
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Namesto da bi letos pred Koprom odpirali obrtno cono Srmin, ki na treh hektarih površin obljublja 200 novih delovnih mest in razvoj podjetništva za 48 koprskih obrtnikov, je projekt začasno zastal.

V sporu med Konzorcijem Srmin in izvajalcem, gradbenim podjetjem Marc iz Ajdovščine, bo odločalo sodišče. Naročniki del Konzorcij Srmin, ki združuje 48 koprskih obrtnikov, in ajdovski gradbeni izvajalec ne najdeta več skupnega jezika. Kratko so potegnili obrtniki, ki morajo plačevati visoke obresti za kredite, nimajo poslov in izgubljajo stranke. Teh izgubljenih milijonov nihče ne more ovrednotiti in jih bo toliko več, kolikor počasneje bo odločalo sodišče.

Od srečnežev do osmoljencev

Omenjenih 48 koprskih obrtnikov je bilo leta 2009 srečnežev, da so lahko prišli do ugodnih kreditov obrtno-podjetniškega sklada in relativno poceni zemljišča – treh hektarov poslovnih površin blizu Kopra, Luke, železnice, ceste in državne meje. Že leta 2009 so z razpisom izbrali najugodnejšega gradbenega izvajalca; to je bilo podjetje Marc, ki je ponudilo, da bo do četrte gradbene faze izgradilo vse poslovne hale za devet milijonov evrov. To bi morali dograditi že do jeseni lani, a se je zapletlo. Stane Randl iz družbe Marc je povedal, da so zamujali zaradi težav Primorja, ki jim ni pravočasno dostavljalo armirano betonskih elementov za gradnjo hal, Dimitrij Vivoda, direktor Konzorcija Srmin, pa je trdil, da je Primorje zamujalo, ker jim Marc ni pravočasno plačeval. »To smo izvedeli pozneje. Mi smo Marcu plačevali z valuto 15 dni, svojim podizvajalcem pa je plačeval z 90 dnevnim rokom in še več. Ker poslovne cone ni končal do lanske jeseni, smo se konec leta komaj in pod zelo strogimi kriteriji dogovorili, da mora posel opraviti do konca aprila. Tega spet ni uresničil. Prav tako ni uresničil obljube, da bo to naredil do konca julija. Zato smo zdaj sodišču predlagali, da sodno zaustavi dela in da sodni izvedenec ugotovi, koliko je zgrajenega in koliko poravnanega. Nato bomo z deli nadaljevali z drugim izvajalcem,« je včeraj povedal Vivoda in zavrnil očitek Staneta Randla, da Konzorcij dolguje Marcu 1.088.000 evrov. »To ne drži, kot tudi ne držijo navedbe, da jim mi nismo dostavili zahtevanih bančnih garancij. Dogovorili smo se, da bomo jamčili z menicami, ki smo jih deponirali pri notarki Polki Boškovič v Kopru. Ta bo v prihodnjih dneh odločila, ali so njihove zahteve po dodatnih plačilih utemeljene. Še bolj nenavadno je, da smo mi hoteli unovčiti bančno garancijo na kakovost izvedbe del, pa nam je Hypo Banka to preprečila. Zadržali smo samo pet odstotkov vrednosti vseh dosedanjih izplačil na račun pričakovanih reklamacij. Do zdaj smo plačali šest milijonov evrov, zadržali smo torej 300.000 evrov. Tudi, če bi res bili dolžni en milijon evrov, pa nismo, je Marc obrtnikom dolžan veliko višji znesek na račun zamud, pogodbenih kazni, plačila izvedencev, itd.,« je dejal Vivoda in dodal, da bi obrtniki rade volje hitro plačali, če bi bilo delo opravljeno, saj jim bančne obresti povzročajo dodatne nepotrebne stroške.

Čakajoč na odločitev izvedenca

Dokler sodni izvedenec ne pregleda in preuči stanja, mora gradbišče mirovati. Potem bodo poiskali nove izvajalce, morda kar sedanje podizvajalce. Do takrat bo projekt, s katerim bi zagotovili veliko novih delovnih mest in omogočili nov gospodarski zagon kraja, obstal.