Obrtniki nosilci gospodarske oživitve

Na slovesnosti ob 40-letnici Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije je zbrane nagovoril tudi predsednik republike Danilo Türk. Poudaril je, da je bila OZS pomemben nosilec gospodarske oživitve po osamosvojitvi.

Objavljeno
06. oktober 2009 23.23
Ti.K./STA
Ti.K./STA
Ljubljana - Na slovesnosti ob 40-letnici Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) je zbrane v Cankarjevem domu nagovoril tudi predsednik republike Danilo Türk. Ob tem je poudaril, da je bila OZS pomemben nosilec gospodarske oživitve po osamosvojitvi in je pomembno prispevala h gospodarskim rezultatom, ki jih je v zadnjih 18 letih dosegla Slovenija.

 

Kot je poudaril Türk, si OZS zasluži, da ji družba nameni več pozornosti in o njeni vlogi temeljito razmisli. "Uspešno in sodobno obrtništvo zahteva tako podjetnost kot mojstrstvo. Oboje sta vrednoti, ki ju moramo negovati. Ne prideta sami od sebe, ampak mora zanju skrbeti družba," je dejal Türk.

 

Po njegovih besedah je obrtništvo gospodarska dejavnost, kjer je na preizkušnji predvsem podjetniška sposobnost človeka. "Biti mojster v svojem poklicu mora biti vrednota predvsem mlajših generacij, ki šele stopajo v svet obrtništva," je dejal Türk. Ob tem je še dodal, da je vloga zbornice pri negovanju omenjenih vrednot, promociji obrtnih poklicev in izobraževanju novih generacij velika in mora tudi v prihodnje ostati javna.

 

Po Türkovih besedah je potrebno posebno pozornost nameniti tudi domači in umetnostni obrti, ki lahko predstavljata ne le stik s kulturno in gospodarsko dediščino v Sloveniji, ampak pomenita tudi pomembno dodano vrednost pri promociji Slovenije.

 

"Obrtniki ste bili pomembni nosilci gospodarske oživitve po osamosvojitvi Slovenije, saj ste prevzeli številne brezposelne in jih prešolali ter jih ponovno vključili v delo. S tem ste pomembno prispevali h gospodarskim rezultatom, ki jih je Slovenija dosegla od osamosvojitve naprej," je dejal Türk.

 

Ob tem je še poudaril, da se je potrebno tega spomniti tudi v času krize, ki bo spremenila dosedanje modele razvoja. Prav mala podjetja in obrt v kriznih razmerah po njegovih besedah najuspešneje rešujejo svoje težave in težave v okviru celotnega gospodarstva.

 

Na prireditvi, ki so se je med drugim udeležili tudi minister za delo Ivan Svetlik, šolski minister Igor Lukšič in prometni minister Patrick Vlačič, so devetič zapored podelili tudi mojstrske diplome.