Obrulova bo najverjetneje dobila novo priložnost

Mestni svetniki bodo verjetno potrdili Alenko Obrul za direktorico ZD Celje, zdravniki pa stavijo na novega strokovnega vodjo.

Objavljeno
24. maj 2017 11.02
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje - Zadnjih nekaj dni so zdravniki pripravljali protestno pismo proti dosedanji direktorici Zdravstvenega doma (ZD) Celje Alenki Obrul in ga nameravali poslati mestnim svetnikom. Obrulova se je z njimi dogovorila, da bodo z novim strokovnim vodjem poskusili znova, pisma z očitki na štirih straneh pa svetnikom ne bodo poslali.

Pismo je podpisala polovica zdravnikov in zobozdravnikov. Predstavnica zaposlenih v svetu zavoda ZD Celje Mojca Jereb Kosi je odgovorila, da je še nekaj njihovih kolegov izrazilo podporo, vendar pisma iz osebnih razlogov, nekaterih niti ni bilo v službi, niso podpisali. Ideja je bila, da bi pismo, v katerem je na slabih štirih straneh naštetih kar nekaj očitkov, od strokovnih problemov, domnevnih nepravilnosti do političnih spletk, dobili mestni svetniki.

Ti bodo v torek odločali o soglasju k imenovanju Alenke Obrul za še en mandat v ZD Celje. Tudi če bi pismo dobili, ni pričakovati, da Obrulove ne bi podprli. Že na svetu zavoda so predstavniki občine vsi glasovali zanjo, čeprav je imel SD kandidata iz svojih vrst. Predstavniki občine v svetu zavoda so večino očitkov, ki so jih zdravniki povzeli v pismu, slišali že na seji sveta zavoda, vendar Obrulova tam nanje ni odgovorila. Po naših informacijah je vsaj na nekatera vprašanja odgovorila na sestanku z zdravniki in zobozdravniki.

»Tampon med vodstvom in zdravniki«

Ti so potem odstopili od namere, da bi pismo posredovali svetnikom, kot je zapisala Jereb Kosijeva: »Z direktorico smo se dogovorili, da poskusimo v novem mandatnem obdobju z novim strokovnim vodjo s skupnimi močmi, z izboljšanjem komunikacije in rednimi, vsaj dvomesečnimi srečanji vodstva ZD z zdravniki in zobozdravniki doseči izboljšanje razmer za delo in tako še naprej zagotavljati kakovostno zdravstveno oskrbo prebivalcem Celja, Vojnika, Dobrne in Štor.«

Da naj bi bili zdravniki nezadovoljni prav s strokovnim vodjo Milanom Rajtmajerjem, se je govorilo že mesece. Bil je prvi strokovni vodja, saj so pred Obrulovo ZD vodili direktorji, ki so bili tudi zdravniki. Znova se na razpis ne bo prijavil, je dejal Rajtmajer: »Že v začetku sem rekel, da bom prevzel samo en mandat, saj je opravljanje te funkcije in hkrati delo v ambulanti prenaporno. Poleg tega si dobesedno tampon med vodstvom in zdravniki. Enemu ali drugemu se boš zameril.«

V novem mandatu več komunikacije

Pravi, da sta se z Obrulovo v nekaterih pogledih zelo razhajala, ni pa imel občutka, da bi imel težave z zdravniki: »So pa bile že takoj v začetku zamere, ker sem sploh sprejel to funkcijo.« Zaposleni so novemu vodstvu z Obrulovo na čelu, ki jo je v ZD Celje pripeljal Marko Zidanšek, precej nasprotovali.

Komunikacije bo očitno v novem mandatu več, svoj glas bodo dobili tudi občani Štor, Vojnika in Dobrne. Vse tri občine bodo dobile skupaj enega člana v svetu zavoda. Ker bo po novem svet zavoda imel sodo število članov, bo ob neodločenem glasovanju odločil glas predsednika sveta zavoda. Ta je, za zdaj, predstavnik celjske občine.