Začetek odplačevanja dolga STC Stari vrh konec marca

Občini Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane bosta izpolnili finančne obveznosti do STC Stari vrh in Hypo leasinga

Objavljeno
11. marec 2013 15.21
Posodobljeno
12. marec 2013 14.00
sza_smucisce stari vrh
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Do konca marca 2013 bosta občini Škofja Loka in Gorenja vas - Poljane, največji lastnici Smučarsko turističnega centra Stari vrh, d. o. o., za odplačilo 2,3 milijona dolga, nakazali, kot je bilo načeloma dogovorjeno že v lanskem letu, po 60.000 evrov Hypo leasingu.

Enako bo tudi v prihodnjih petih letih, in tako bo vsaka od omenjenih občin torej prispevala po 360.000 evrov. Občini pa smeta denar nakazati le na na pregleden način, to je na temelju javnih razpisov oziroma potem, ko to potrdita občinska sveta. Zaradi vstopa novih družbenikov, katerih delež se povečuje, pa je bilo treba spremeniti tudi družbeno pogodbo.

S spremembo družbene pogodbe so se prejšnji teden strinjali loški občinski svetniki, medtem ko so občinski svetniki iz Gorenje vasi in Poljan z njo seznanili že v februarju.

Pomoč po pravilu »de minimis« za žičniško dejavnost za sezono 2012/2013 je namreč dovoljena, vendar sta ju morali občini na podlagi sklepov občinskih svetov priglasiti, zdaj pa morata dobiti še potrditev ministrstva za finance.

Loški župan Miha Ješe je na nedavni seji občinskega sveta zaradi pomisleka enega od svetnikov, češ da ne verjame v srečen razplet zgodbe, napovedal, da bo občina Škofja Loka vlagala denar samo toliko časa, dokler bo obstajalo podjetje STC Stari vrh.

»Brez pomoči največjih lastnikov smučišče, v katerega smo v treh letih vložili 215.000 evrov, ne bo moglo delovati, zavedati pa se moramo, da ne gre le za šport in rekreacijo, ampak ima to delovanje multiplikativne učinek na razvoj turizma in podeželja,« je še opozoril župan Ješe in napovedal revizijo poslovanja ob koncu smučarske sezone.